HomeNieuwsColumn Arjan Meerkerk Hardinxveld-Giessendam bouwt

Column Arjan Meerkerk Hardinxveld-Giessendam bouwt

Publicatiedatum: 23 jan. 2020

Column van fractievoorzitter Arjan Meerkerk zoals verschenen in "Het Kompas" van 15 januari 2020:

Een huis hoort bij de primaire levensbehoeften van de mens. Wat een luxe mogen wij hier hebben. Onlangs was ik ter gelegenheid van ons 12,5 jarig huwelijk in Londen en zag ik mensen die, te midden van de wolkenkrabbers, leven in een tentje onder de brug. En dat heeft niet met woningnood te maken. Maar ik besef wel weer hoe bevoorrecht wij zijn.

 

Per 1-1-2020 telt Hardinxveld-Giessendam 18.275 inwoners. Een plus van 1,2 procent (oftewel 224 personen) ten opzichte van een jaar geleden. Ondertussen is er sprake van grote woningnood. Hoe erg is het als er woningnood is? Wat kunnen wij er dan aan doen? Waar moeten we goed op letten?

Waarom woningnood erg is? Jongeren die hier willen blijven kunnen niets (betaalbaars) vinden. Noodgedwongen kiezen zij er voor elders iets betaalbaars te zoeken. En wat denkt u van ouderen die gelijkvloers willen gaan wonen? Zij blijven noodgedwongen zitten. Het gevolg: scheefgroei in de bevolkingssamenstelling. Dit is niet goed voor vitaliteit van voorzieningen (bv. scholen en winkels).

Wat wij eraan kunnen doen? Belangrijk om in 2020 door te bouwen! Geen wolkenkrabbers zoals in Londen uiteraard. En ook geen tentjes onder de brug. Wel flexibeler zijn bij het vergunnen van Tiny Houses als mantelzorgwoning. Bouwplannen die passen in onze visie versneld vergunnen. Zowel inbreidings- (bv. IJzergieterij en Rokerij) als uitbreidingslocaties (bv. Blauwe Zoom en ’t Oog) tot ontwikkeling brengen.

Waar moeten we goed op letten? Dat we bouwen voor de lokale vraag. Veel groen inpassen. En de groei (inwoners en verkeer) in goede banen leiden. Een grote verantwoordelijkheid voor de gemeenteraad. Maar ja, wie de politiek in gegaan is om gemakkelijke keuzes te maken die heeft er weinig van begrepen.

Arjan Meerkerk