HomeNieuwsColumn Koen Schouten Luxegoederen

Column Koen Schouten Luxegoederen

Publicatiedatum: 13 dec. 2019

Column van burgerlid Koen Schouten zoals verschenen in "Het Kompas" van 4 december 2019:

Tijdens de lessen economie die ik geef op de school waar ik werk gaat het nogal eens over luxegoederen: dure cruises, wereldreizen, dure sieraden of elke maand uiteten. In 2019 (en vermoedelijk ook in 2020) komt er een luxeproduct bij: een huis. Dat terwijl onderdak geen luxeproduct is, maar één van de basisbehoeften naast bijvoorbeeld eten, drinken en veiligheid.

Ik spreek heel veel jongeren op allerlei plaatsen in en rondom Hardinxveld-Giessendam die deze basisbehoefte niet kunnen veroorloven: en wat wil je met deze huizenprijzen? €250.000 voor een 'normaal' rijtjeshuis is allang geen uitzondering meer door de grote vraag op de markt. De lonen daarentegen stijgen maar mondjesmaat. Voor tweeverdieners is het moeilijk iets te kunnen kopen, laat staan dat eenverdieners dat kunnen.

De politiek moet hier iets aan doen. Helaas kunnen wij als gemeente de landelijke oorzaken en trends van deze wooncrisis zoals bevolkingstoename, wet- en regelgeving en afname in huishoudensgrootte niet tegen gaan, maar we kunnen wel meer ruimte geven om woningen te bouwen.

Afgelopen donderdag (28 november 2019) stemde de gemeenteraad in met het verder uitwerken van woningbouwplannen in 't Oog. Achter de schermen wordt hieraan hard gewerkt. Verder liggen er nog veel plannen op de plank, die hopelijk zo snel mogelijk doorgang mogen vinden tussen stikstofcrises, rugstreeppadden en personeelstekorten door; woningbouw is namelijk echt nodig om onder andere onze jongeren in Hardinxveld-Giessendam te houden. Hun belang is ook het belang van ons dorp! Daar wil de SGP zich graag hard voor maken!

Als u of jij vragen hierover hebt, aarzel niet om een mailtje naar me te sturen: ik luister graag naar uw/jouw verhaal en/of 'k kom graag langs voor een bakkie.

Koen Schouten, burgerlid SGP