9 maart 2010

Afscheid SGP- raadslid Jasper de Jong.

Op 9 maart vergaderde de gemeenteraad voor de laatste keer in de oude samenstelling, tijdens deze vergadering werd afscheid genomen van een aantal raadsleden waaronder SGP- raadslid Jasper de Jong. Namens de SGP- fractie sprak fractievoorzitter Jan de Vos hem toe.

Toespraak bij afscheid SGP-fractielid Jasper de Jong door fractievoorzitter Jan de Vos.

Mevrouw de voorzitter,

Het is met gemengde gevoelens dat ik hier achter dit spreekgestoelte sta, om een afscheidswoord (woordje) te spreken tot ons collega-raadslid Jasper de Jong. Het afscheid is het gevolg van het feit dat de SGP 3 zetels behaalde bij de verleden week gehouden gemeenteraadsverkiezingen en Jasper op de vierde plaats staat. 

Aanstaande donderdag zullen de andere twee huidige SGP-raadsleden opnieuw worden beëdigd, alsmede ook wethouder Boerman, die als lijsttrekker op nr. 1 op de kieslijst stond en vanaf donderdag dus tevens raadslid wordt. Daarmee zijn de drie SGP zetels bezet. Het scheelde overigens maar een 15 stemmen of ik had dit afscheidswoord niet hoeven te houden.

Afscheid is iets persoonlijks en ik wil me dan ook graag nu met enkele persoonlijke woorden tot Jasper richten.

Jasper, je zit nog maar een betrekkelijke korte tijd in de gemeenteraad. Als opvolger van Cees Besseling werd je beëdigd op 31 mei 2007. We praten dus over een periode van nog geen drie jaar. Ik weet dat jij bepaald nog niet op een definitief afscheid zit te wachten. Je hebt je draai, om zo te zeggen, in de politiek, of beter gezegd, in het bestuurlijke reilen en zeilen van onze gemeente, heel goed gevonden. Wij hebben gemerkt dat je ook vele connecties binnen de Hardinxveld Giessendamse gemeenschap hebt, niet in het minst in de agrarische sector, die allen zeer waardevol zijn. Daarmee sta je als volksvertegenwoordiger dan ook midden tussen het volk. En dat is zeker een plus.

De vaste raadscommissie, namelijk de commissie Grondgebiedzaken, waar je de afgelopen jaren deel van uit maakte, was in mijn ogen precies de commissie waar je prima kon floreren. De onderwerpen die daar ter sprake komen zijn veelal de onderwerpen waar je ook het beste in thuis bent. Ik zou willen zeggen, je hebt alles met grond. Je hebt eigen grond voor je veehouderij, maar je hebt ook een bedrijf wat georiënteerd is op grondverzet en groenbeheer.

Hoewel niet bepaald een drukdoener weet je toch soms met weinig woorden een deskundige inbreng te leveren in zaken waar je de nodige kennis van draagt. Dat is al enkele keren merkbaar gebleken in de commissie Grondgebiedzaken en vervolgens in de gemeenteraad.

Ik ga er niet een lang verhaal van maken. Je weet heel goed hoe wij erin staan bij dit afscheid. En dat is: dat we hopen dat we je spoedig weer terugzien in deze raadszaal. Niettemin nemen we nu afscheid van je en wensen we jou met je gezin alle goeds toe en boven alles de zegen van de Heere, want die alleen maakt rijk.
Het ga je goed, bedankt voor je collegialiteit en nogmaals wat ons betreft: Tot ziens D.V. !