1 juli 2017

Algemene beschouwingen en Perspectiefnota 2018-2021

Donderdag 29 juni behandelde de gemeenteraad de perspectiefnota 2018-2021. In de perspectiefnota worden de budgettaire kaders en voornemens op hoofdlijnen voor het begrotingsjaar 2018 gepresenteerd. SGP-wethouder Theo Boerman verzorgde een inleiding die u hieronder kunt nalezen. Daarnaast verzorgden de zes fractievoorzitters uit de gemeenteraad een bijdrage in de vorm van de algemene beschouwingen. Hieronder treft u de bijdrage van de SGP-fractie aan die uitgesproken is door fractievoorzitter Arjan Meerkerk.

De gemeenteraad heeft na een goede inhoudelijke discussie unaniem een motie aanvaard met de titel ‘Naar een duurzaam Hardinxveld-Giessendam”. De SGP ziet het als opdracht om de schepping te onderhouden en bewaren. Dat betekent dat we ons bewust zijn van de impact van menselijk handelen op de schepping. Er zijn allerlei concrete maatregelen denkbaar die zowel financieel als qua duurzaamheid een win-win-situatie opleveren. Daarbij kunnen we bijvoorbeeld denken aan het verduurzamen van gemeentelijke accommodaties en voorzieningen. Wij hebben de motie zodanig omgebogen dat we op zoek gaan naar haalbare en concrete maatregelen die een bijdrage leveren aan verduurzaming. Daarbij gaat het ons te ver om volgend jaar al een kant-en-klaar-pakket aan maatregelen voorgelegd te krijgen wat leidt tot volledige energieneutraliteit. De SGP is niet voor energieneutraliteit tegen iedere ‘prijs’.

Bijdrage Arjan Meerkerk:

Vorige week dinsdagavond laat was ik samen met mijn vrouw te gast voor de maaltijd bij een jong gezin in onze gemeente. Buitengewoon gastvrije, hartelijke en opgewekte mensen. Gevlucht uit de verschrikkingen van Damascus. Vanwege Ramadan begon de maaltijd om 22.00 uur ’s avonds. Wij waren een paar minuten te laat. Onze vriend belde om twee minuten over tien. Nu toch echt wel toe aan een glas water, we hadden het kunnen weten… Hoe anders leef ik hier in het westen met materiele voorspoed en haast ongebreidelde vrijheid.

Voor ons ligt een nota met een meerjarig sluitende financieel voor de gemeente Hardinxveld-Giessendam. De meicirculaire zorgt ervoor dat het meerjarig perspectief nog een stuk positiever uitpakt. Wij zijn voor de komende jaren rijk gezegend met middelen om te investeren in goede zorg, een aantrekkelijke leefomgeving en economische ontwikkeling. In deze bijdrage wil ik ingaan op die dingen die voor de SGP daarbij belangrijk zijn.

Regionale samenwerking
Hardinxveld-Giessendam treedt per 1 januari 2018 officieel toe tot het samenwerkingsverband Drechtsteden. Diverse college- en raadsleden en ambtenaren draaien al mee in de regionale overleggen. Zo bereiden we ons voor tot het moment dat we officieel onderdeel worden van deze netwerkregio. Vanaf 1 januari zullen alle fracties een vertegenwoordiger krijgen in de Drechtraad. Wij zijn tevreden over de zorgvuldigheid waarmee de stuurgroep de overgang van onze gemeente naar Drechtsteden begeleid.  De SGP heeft er alle vertrouwen in dat de toetreding tot de regio Drechtsteden zowel financieel als qua dienstverlening aan onze inwoners een prima keuze zal blijken te zijn.

Als we de trend van de woonlasten in de overige Drechtstedengemeenten waarnemen dan hebben we overigens nog wel een toekomstige uitdaging. In onze gemeente zijn de lokale lasten de achterliggende jaren (afgezien van de inflatiecorrectie) weliswaar gelijk gebleven, maar omdat omliggende gemeenten de lasten soms zelfs wat konden verlichten bewegen we ons in de rankings wel de verkeerde kant op. Dat betekent daarom ook reden voor een behoedzaam financieel beleid. De woonlasten blijven voor de SGP naar de toekomst toe een belangrijk aandachtspunt.

Economie en werkgelegenheid
Onze regio heeft veel potentie qua economische ontwikkeling. De regio Drechtsteden verzet daar belangrijke stappen in. De economische kracht van onze regio kan worden versterkt door het verbeteren van de bereikbaarheid, een aantrekkelijke vestigingsklimaat, een aanbestedingsbeleid wat goed is voor lokale en regionale ondernemers en een overheid die als intermediair optreedt om knelpunten in de samenhang tussen onderwijs en arbeidsmarkt op te lossen. In onze gemeente hebben wij voor bouw- en infrabedrijven de Bouwschakel als een parel van goede samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Wij juichen het initiatief van wethouder Van Houwelingen toe die  bekijkt of dit ook bijvoorbeeld de maritieme en metaalindustrie tot een succes kan leiden.

Sociaal domein
Het college werkt samen met de klankbordgroep MAG aan een nieuw subsidiebeleid. Als fractie steunen wij deze verandering. Het is heel goed dat de activiteit centraal komt te staan in plaats van de subsidie. Wie waardevolle diensten aanbied kan daarvoor een bijdrage vanuit de MAG vragen. Hoe het allemaal precies vorm krijgt blijft nog een zoektocht. Veranderingen roepen ook onzekerheid op. De SGP vraagt het college om open en transparant te communiceren naar betrokkenen. Het is ook voor ons als raad nog wat zoeken naar onze rol. Wij vinden het daarom te meer van groot belang dat de wethouder de gemeenteraad goed meeneemt zowel in het proces als op de inhoud.

Keer op keer blijkt de enorme betrokkenheid van vrijwilligers bij de lokale gemeenschap. Recent bijvoorbeeld weer met de aftrap voor Hartveilig Wonen. Fantastisch dat meer dan 200 vrijwilligers zich hiervoor aangemeld hebben en klaar staan om hulp te bieden. En zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen. Wij vragen aandacht van het college voor de samenwerking met de vrijwilligersorganisaties van de kerken. Op het niveau van vrijwilligersorganisaties voor praktische hulp wordt er al goed samengewerkt via Servanda. Zij organiseert enkele keren per jaar naar volle tevredenheid kennisuitwisselingsbijeenkomsten. Op het terrein van psychosociale hulpverlening kan de verbinding tussen het sociaal team, diaconieën en/of vrijwilligersorganisaties van kerken wat ons betreft worden verbeterd. Waardering is er voor het functioneren van ons sociaal team en ons wmo-loket. Wij krijgen positieve geluiden te horen en weinig negatieve. Dus een compliment.

Communicatie en dienstverlening
Ook het proactieve communicatiebeleid van onze gemeente stemt tot grote tevredenheid. Voorbeelden hiervan zijn de recent ingevoerde mogelijkheid om via whatsapp vragen te stellen en andere manieren waarop de gemeente op sociale media toegankelijk is. Complimenten voor inhoudsvolle en aansprekende filmpjes van de HAGI-reporter die via youtube verspreid worden. Regelmatig horen wij terug dat er snel en adequaat word gereageerd op incidenten/klachten. Uiteraard komt het een enkele keer ook voor dat dit minder goed gaat. Maar over het algemeen een groot compliment dus, en dat was in het verleden wel eens anders.

Openbare ruimte

Een veilige en aantrekkelijke woon- en leefomgeving is het belangrijk. Een goed onderhoudsniveau van wegen, groen en speelplaatsen zijn daarom voor onze fractie van groot belang. De achterliggende jaren hebben we als gemeente daarop flink bezuinigd. Wij kijken om deze reden met veel belangstelling uit naar de toegezegde evaluatie van het wegenbeheersplan. Daarbij dient het destijds aangenomen amendement om te bekijken of er bij de tussentijdse evaluatie financiële middelen vrijgespeeld kunnen worden om het kwaliteitsniveau weer omhoog te brengen nadrukkelijk betrokken te worden. Wij zijn tevreden over de aanpak van het college ten aanzien van verkenningen voor de toekomst van de verkeersafwikkeling Nieuweweg-Noord. Het is heel goed dat ook hier weer interactief met de bewoners wordt gecommuniceerd. Zo kunnen de zorgen worden gedeeld, knelpunten en mogelijke oplossingen in kaart worden gebracht. Wij moedigen het college aan om ook daadwerkelijk met vergaande voorstellen te komen om iets aan dit knelpunt te doen.

Voorzitter, ik rond af. Materiele voorspoed en ongebreidelde vrijheid worden vandaag de dag tot norm verheven. Dit kan ook doorslaan in hebzucht of zelfzucht. De bekende Engelse filosoof Thomas Hobbes (17e eeuw) zag dit in zijn tijd ook en schreef er een boek over: Leviathan. Bekend hieruit is de uitspraak ‘Homo homini lupus’. De mens is voor de mens een wolf. Geen aantrekkelijk perspectief, maar helaas soms maar al te waar geworden in de geschiedenis. Hopelijk brengt de zomer ons allen weer wat rust en reflectie zodat alles tijd krijg om innerlijk weer af te koelen. Ik vond een bekende aansporing van de bekende kerkvader Augustinus waarmee ik graag wil afsluiten:

U spoort de mensen aan dat zij er hun grootste vreugde in vinden om U te loven.

Want U hebt ons gemaakt voor U en onrustig is ons hart totdat het rust vindt in U.

Namens de SGP-fractie,
Arjan Meerkerk