8 juli 2016

Algemene beschouwingen Perspectiefnota 2017-2020

 

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 7 juli stelde de gemeenteraad de perspectiefnota 2017-2020 vast. Hierin is het financieel en inhoudelijk kader gesteld die dient als opmaat naar de begroting 2017.

Namens de SGP voerde fractievoorzitter Arjan Meerkerk het woord, hij bracht het volgende naar voren:

Voorzitter, leden van de raad, wethouders, medewerkers van de ambtelijke organisatie en belangstellenden,

De vakantieperiode betekent voor mij meer dan normaal tijd voor boeken, muziek, natuur en cultuur. Vorig jaar was ik in het Rijksmuseum en bewonderde het prachtige schilderij met de titel ‘De Zeven werken van barmhartigheid’. Het werk bestaat uit zeven luiken waarbij op elk luik een daad van naastenliefde wordt uitgebeeld. Wat mij opviel is de volkomen serene rust en volledige overgave die de verzorgers op het schilderij uitstralen. Dat kun je zien aan de gezichtsuitdrukking en houding waarmee bijvoorbeeld zieken worden verzorgd en vreemdelingen worden ontvangen.

De SGP wil in haar bijdrage aan de algemene beschouwingen aandacht vestigen op een goed sociaal beleid, een aantrekkelijke leefomgeving en gezonde financiën.

Een van de luiken in ‘De zeven werken van barmhartigheid’ is het verzorgen van zieken. De SGP is ervan overtuigd dat vrijwilligerswerk en mantelzorg cruciaal zijn. Het draait in de samenleving niet alleen om welvaart, maar juist ook om het welzijn of welbevinden. Inzet van vrijwilligers en mantelzorgers is niet om financieel redenen onvervangbaar door professionele krachten. Nee, het gaat om bezieling, belangenloosheid en moraliteit. Goede samenwerking met lokale netwerken van vrijwilligers en ondersteuning van mantelzorgers moet daarom een speerpunt zijn voor het college. De SGP waardeert de inzet van het sociaal team. De transformatie naar het breder kijken naar wat nu eigenlijk de problematiek is die speelt, wordt geleidelijk vormgegeven. De SGP juicht het opzoeken van de mensen in hun eigen milieu toe. Ik ben benieuwd of de wethouder kan aangeven hoeveel kilometers de onlangs in gebruik genomen fietsen inmiddels hebben afgelegd…?

Wat betreft het sociaal domein is het van belang dat er een analyse komt van wat er wijzigt in het WMO-beleid met de overgang naar Drechtsteden per 1-1-2018. Wat betekent dit voor de cliënten en zorgaanbieders? Lopen cliënten straks aan tegen het feit dat bepaalde aanbieders niet meer gecontracteerd zijn? Hoe kunnen we daarop anticiperen? Aan welke knoppen kunnen we draaien om de overgang naar Drechtsteden voor cliënten zo geruisloos mogelijk te laten verlopen?

Met betrekking tot de participatiewet zijn we onlangs wederom geïnformeerd over de gevolgen voor Avres van de terugloop van de rijksbijdragen voor beschut werk. Avres heeft op het sw-deel een bezuinigingstaakstelling oplopend tot 3,5 miljoen euro in 2021. Dat vergt de komende jaren nog veel meer dan al het geval is samenwerking met het lokale midden- en kleinbedrijf. Onze gemeente zal per 1-1-2018 ook wat betreft de participatiewet gaan vallen onder Drechtsteden. Het leerwerkbedrijf Smile in Alblasserdam is een lichtend voorbeeld in de Drechtsteden als het gaat om succesvol begeleiden naar werk van cliënten uit de participatiewet. Er ligt een opgave en er zijn kansen voor het lokaal (bijvoorbeeld samen met gemeente Sliedrecht) opzetten van een kleinschalig leer-werk-traject om cliënten aan de onderkant van de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden. Misschien kan hier een koppeling gemaakt worden met een volgend onderwerp waar ik aandacht voor wil vragen.

Wethouder Baggerman en de betrokken ambtenaren werken met enthousiasme en bevlogenheid aan de uitwerking van de maatschappelijke agenda (MAG). De SGP steunt deze frisse aanpak waarmee gemeentelijke bijdragen worden gekoppeld aan de gewenste vernieuwing en/of maatschappelijke doelen in het sociaal domein. Wij realiseren ons dat veranderingen overtuiging en tijd vergen. We willen graag van het college weten hoe organisaties, verenigingen en instellingen ondersteund worden bij deze transitie?

In onze gemeente zijn inmiddels tientallen vluchtelingen gehuisvest. Laat duidelijk zijn dat deze nieuwe Hardinxveld-Giessendammers van harte welkom zijn (ik hoop dat zij echte Buitendammers of Boven-Hardinxvelders worden. Ook het herbergen van vreemdelingen is een van de zeven luiken. De komst van vluchtelingen brengt een aantal risico’s met zich mee, zoals een oplopend aantal uitkeringen en mogelijk extra inzet van personeel. Daarnaast bestaat er een reëel risico van niet goed of niet integreren in de Hardinxveld-Giessendamse samenleving. De SGP vindt het van zeer groot belang dat vanaf dag een wordt geïnvesteerd in de opvang, begeleiding en integratie van statushouders. De SGP is er niet gerust op dat dit nu reeds gebeurt. Wij zijn erg benieuwd naar de integratieplannen en hechten eraan dat deze nota tot stand komt in samenspraak met alle betrokken partijen zoals de stichting Kerk en Vluchteling, Omnivera, Vluchtelingenwerk, Avres, Servanda, etc.

Het financieel perspectief voor 2017 is niet sluitend in de perspectiefnota. Als je daarbij bedenkt wat de financiële impact is van de keuze voor de bestuurlijke toekomst en decentralisaties in het sociaal domein dan is het voor iedereen duidelijk dat behoedzaamheid noodzakelijk is. Het is van belang dat deze enorme operaties zowel beleidsmatig als financieel tijd krijgen om uit te kristalliseren. Er is ten minste drie jaar consistent gevoerd beleid voor nodig om conclusies te kunnen trekken. De SGP blijft onverminderd belang hechten aan de uitvoering van onafhankelijk onderzoek naar WMO-cliënttevredenheid.

Inmiddels is de nodige voortgang geboekt met de uitwerking van het raadsbesluit van 9 juli 2015 om toe te treden tot de Drechtsteden. De financiën worden steeds verder gedetailleerd. Er zijn implementatieplannen gemaakt voor overhevelen van taken naar het servicecentrum Drechtsteden. Er is overeenstemming over de transitiekosten voor invlechting in de Drechtsteden. Er vind overleg plaats met regio Alblasserwaard & Vijfheerenlanden over uittreding. Op ambtelijk en bestuurlijk niveau participeert onze gemeente reeds in diverse onderdelen van het Drechtstedennetwerk. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het functioneren van de Drechtraad en de carrousels een boeiend proces is. Wij zien er naar uit om binnen afzienbare tijd een volwaardig onderdeel van de Drechtraad te worden!

Uit de perspectiefnota blijkt dat de exploitatie van veerdienst Riveer de achterliggende jaren niet kostendekkend is geweest. De provinciale subsidies lopen door tot 1 april 2017. De SGP ziet graag dat een plan van aanpak voor de toekomst van de veerdienst aan de raad wordt voorgelegd, liefst nog voor de begrotingsbehandeling in het najaar.

De achterliggende jaren zijn er de nodige bezuinigingen doorgevoerd op het onderhoud in het openbaar gebied (groenbeheer, speelplaatsen en wegen). Veel inwoners hechten grote waarde aan een goed onderhouden leefomgeving. Bezuinigen in het openbaar gebied zijn op lange termijn onverantwoord en gaan tot hoge kosten leiden. De SGP is benieuwd of het college al kan aangeven wanneer er uitvoering wordt gegeven aan het in juni 2013 door de raad unaniem aanvaarde amendement met betrekking tot een evaluatie van het onderhoudsniveau wegen.

De SGP is content met de daadkrachtige uitvoering van de maatregelen om wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Er is goede samenwerking met waterschap en bewonersorganisaties.  Afgelopen dinsdagavond maakte portefeuillehouder Tanis in de Drechtraad bekend dat de Drechtsteden de ambitie hebben uitgesproken een klimaatneutrale regio te willen vormen. De SGP onderstreept het belang van goed rentmeesterschap. Dit is in de eerste plaats een persoonlijke verantwoordelijkheid van ons allemaal. Maar het vraagt ook om maatregelen van de overheid. Wij hebben veel waardering voor de inspanningen van het college op dit thema.

Voorzitter ik wil afsluiten. Het past ons om bescheiden te zijn. De SGP-speerpunten: goed sociaal beleid, aantrekkelijke leefomgeving en gezonde financiën zijn slechts ten dele beïnvloedbaar. Ontembare krachten kunnen onze inspanningen zomaar teniet doen. Denk aan natuurgeweld, terrorisme, economische crisis of ziekte. Laten we daarom vóór alle dingen werken aan het perspectief voor de lange termijn: het verkrijgen van het burgerlidmaatschap van het Koninkrijk der Hemelen! De SGP wenst onze inwoners, raad, college en ambtelijke organisatie graag van harte Gods zegen toe in alles. Dank u wel!

Arjan Meerkerk, fractievoorzitter