28 juni 2013

Amendement SGP bij Voortgang regionale samenwerking A&V unaniem aangenomen.

Op 27 juni 2013 werd in de gemeenteraad gesproken over de Voortgang in de regionale samenwerking A&V (gemeenten Molenwaard, Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Leerdam, Zederik en Gorinchem).

Het voorstel van het college aan de gemeenteraad luidde als volgt:

1. In te stemmen met bijgevoegde memo (Klik hier voor memo) over de voortgang van de regionale samenwerking waaruit blijkt dat:

a. De gemeente Hardinxveld-Giessendam vanuit inhoudelijke en organisatorische overweging blijft inzetten op een verregaande samenwerking met de gehele AV aangezien dat voor de gemeente qua efficiëntie en kwaliteit de gewenste grootte is van het samenwerkingsverband.
b. De noodzaak voor samenwerking vooral ligt op de sectoren Middelen en Beleid.
c. Verder vorm wordt gegeven aan de inhoudelijke samenwerking tussen Drechtsteden en A&V als Linking-Pin tussen beide regio’s, zoals op het gebied van economie (met name maritieme sector), arbeidsmarkt, onderwijs en de verbreding A15.
d. Onderzoek wordt gedaan naar het opzetten van een beleidsbureau Visie2030 als tussenstap voor de verregaande samenwerking in de A&V.
e. Tevens onderzoek wordt gedaan naar een combinatie van samenwerking in de A&V met deelname in de beleidspool van Drechtsteden, zodat wanneer blijkt dat voor 1 oktober 2013 niet tot overeenstemming is gekomen voor het samenwerken op beleidsvraagstukken binnen de A&V, stappen worden ondernomen voor toetreding tot de beleidspool Drechtsteden, van waaruit op deze manier vorm gegeven zal worden aan de decentralisaties en visie2030 van de A&V.
f. Tevens het arrangement PIOFACH te blijven onderzoeken met Drechtsteden, zodat wanneer blijkt dat de regio A&V niet voor 1 oktober 2013 met daadwerkelijke samenwerkingsvoorstellen komt, de samenwerking Drechtsteden concreet vorm gegeven kan worden.
g. Na de uitspraken van alle AV-gemeenten de beslispunten onder 1 te evalueren.

2. In te stemmen met de beantwoording van de vijf vragen zoals verwoord in hoofdstuk 5.5. van de memo (Klik hier voor memo) en de beantwoording toe te zenden aan de overige gemeenten in de Alblasserwaard & Vijfheerenlanden en het regiobureau.

3. De visie op de organisatie voor kennisgeving aan te nemen.

4. Het procesplan behorend bij de visie op de organisatie vast te stellen waarin is vastgelegd dat:
a. Er twee speerpunten zijn benoemd;
i. het “openhouden van de winkel”, en
ii. het investeren in de medewerker, zodat hij wordt voorbereid op de toekomst,
in staat is het toekomstig veranderingsproces te volgen en in de toekomst kan
blijven veranderen.

5. De financiën €30.000,-- per jaar voor de komende 3 jaar ter beschikking te stellen voor uitvoering van het procesplan en dit mee te nemen bij de perspectiefnota 2013-2017.

Tot zover het raadsvoorstel. De SGP heeft t.a.v. de punten “1e” en “1f” een amendement ingediend, waarbij de datum 1 oktober 2013 wordt gesteld als een evaluatiemoment om te kijken welke richting de raad uit zou moeten gaan t.a.v. de ambtelijke samenwerking in de A&V en/of de Drechtsteden aan de hand van de situatie hoe op dat moment de verwachtingen voor de samenwerking in de A&V er uit zien.

Het amendement van de SGP (Klik hier) is unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

De nieuwe artikelen “1e” en “1f” luiden nu als volgt:

1e. Tevens onderzoek wordt gedaan naar een combinatie van samenwerking in de A&V met deelname in de beleidspool van Drechtsteden, zodat wanneer blijkt dat voor 1 oktober 2013 geen overeenstemming is bereikt voor het samenwerken op beleidsvraagstukken binnen de A&V, de raad van Hardinxveld-Giessendam op basis van een evaluatie van het regionale proces beslist welke richting zij uitgaat ten aanzien van ambtelijke samenwerking in de A&Ven/of de Drechtsteden.

1f. Tevens het arrangement PIOFACH te blijven onderzoeken met Drechtsteden, zodat wanneer blijkt dat de regio A&V niet voor 1 oktober 2013 met daadwerkelijke samenwerkingsvoorstellen komt, de raad van Hardinxveld-Giessendam op basis van een evaluatie van het regionale proces beslist welke richting zij uitgaat ten aanzien van ambtelijke samenwerking in de A&V en/of de Drechtsteden.

Tevens is punt 5 van het raadsvoorstel, mede op de wens van de SGP, gewijzigd, zodat alleen voor het jaar 2014 € 30.000,- beschikbaar wordt gesteld en dit voor de volgende jaren opnieuw moet worden bekeken. Deze wijziging kreeg niet de steun van de T@B en de VVD. Laatstgenoemde fracties wilden punt 5 via een amendement helemaal uit het raadsvoorstel doen verwijderen, maar de coalitiefracties stemden hier tegen.