13 september 2013

Arjan Meerkerk (30) lijsttrekker SGP gemeenteraadsverkiezingen 2014.

De ledenvergadering van de SGP-kiesvereniging heeft het 30-jarige raadslid Arjan Meerkerk op 12 september gekozen tot lijsttrekker voor de SGP bij de gemeenteraadsverkiezingen op D.V. woensdag 19 maart 2014. Arjan Meerkerk was de enige kandidaat. Hij volgt daarmee wethouder Boerman op als lijsttrekker. Het bestuur heeft een bewuste splitsing aangebracht tussen de persoon van lijsttrekker en kandidaat wethouder.

Arjan zat eerst drie jaren in de jeugdgemeenteraad en heeft vanaf april 2006 zitting in de gemeenteraad. Vanaf 2010 is hij een van de vaste voorzitters in De Ontmoeting en Het Debat. Arjan is een betrokken raadslid met de nodige politieke ambitie. Hij houdt zich met name bezig met maatschappelijke zaken, jeugd- en jongerenwerk, ouderenzorg, volksgezondheid, welzijn, cultuur, onderwijs en sport en recreatie. De drie grote decentralisaties die van het Rijk worden overgeheveld naar de gemeenten, te weten Jeugdzorg, Participatiewet en WMO-AWBZ  behoren allen tot zijn portefeuille en zullen een grote rol gaan spelen in de komende raadsperiode. In het dagelijks leven is Arjan beleidsadviseur onderwijszakenbij Driestar Educatief.

Het SGP-bestuur is momenteel verder bezig met het samenstellen van een kandidatenlijst en zoekt daarbij ook naar potentiele kandidaten voor het raadslidmaatschap of burgerraadslidmaatschap. Bij de vorige raadsverkiezingen kwam de SGP slechts 15 stemmen te kort voor een vierde raadszetel. De inmiddels samengestelde campagnecommissie met veel jonge mensen bereidt zich reeds intensief voor op de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De kersverse lijsttrekker hield na zijn voordracht een korte toespraak tot de vergadering.

Onderstaand de toespraak van Arjan Meerkerk.

Voorzitter, beste vrienden, graag wil ik u dankzeggen voor het vertrouwen dat is uitgesproken over mijn kandidatuur. Met de bede om Gods hulp en kracht wil ik deze taak graag samen met campagneteam, bestuur en fractie op mij nemen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik best lang heb moeten nadenken voordat ik besloot mij kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap. Na twee periodes raadslidmaatschap heb ik mij bezonnen op mijn politieke toekomst. Na rijp beraad en overleg met mijn vrouw heb ik besloten me opnieuw beschikbaar te stellen. Ik wil me opnieuw een periode inzetten vanuit de gemeenteraad voor de gemeenschap van Hardinxveld-Giessendam vanuit het beginsel en de opvattingen van onze partij. Toen de vraag kwam of ik beschikbaar was als lijsttrekker heb ik daarom ook voorzichtig positief geantwoord.
 
Voor degenen die dat niet weten heel kort een paar persoonlijke achtergronden. In 1982 ben ik geboren in Hardinxveld-Giessendam. Inmiddels zes jaar getrouwd met Marlies. Vandaag twee jaar geleden werd duidelijk dat medisch gezien de kans op kinderen voor ons helaas is uitgesloten. Wij wonen in de Emmastraat, in de rustige en gemoedelijke wijk ‘Over ’t Spoor’. In december 2011 behaalde ik mijn master bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik wilde graag die studie meer toepassen in mijn dagelijks leven. Daarom nam ik in mei 2012 na bijna 9 jaar afscheid van de Gomarus als leraar geschiedenis. Sindsdien werk ik, met veel vreugde, bij Driestar Educatief in Gouda (voormalig DGS) als onderwijsadviseur. Tot mijn verrassing werd mij het projectleiderschap van de geschiedenismethode Bronwijzer in de schoot geworpen. Het vak geschiedenis heeft nog altijd de liefde van mijn hart. Terug naar de lokale politiek.

De periode die voorligt is er één die veel onzekerheid met zich meebrengt. Ik noem een viertal punten:
1. Voor een flink aantal mensen die werkzaam zijn in de bouwsector of toeleverende bedrijven is het behouden of verkrijgen van werk een vraagstuk wat hen dagelijks bezighoudt. Ook in onze gemeente is het werkloosheidspercentage het achterliggende halfjaar flink opgelopen. Dat vraagt om ondersteuning door de gemeente om schrijnende situaties te voorkomen.
2. Is de gemeente in staat om de forse taken die van het rijk worden gedecentraliseerd (jeugdzorg, werk en handicap en WMO) zodanig vorm te geven dat onze lokale bevolking daarmee gediend is? Identiteitsgebonden zorg- en hulpverlening zijn kernpunten waarvoor wij ons als SGP sterk voor zullen maken. Daarnaast baart de financiële beheersbaarheid van deze nieuwe taken ons zorgen. (ik kom daar straks nog op terug)
3. Weten de gemeenten in onze regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden elkaar te vinden? Zo ja, in welke vorm wordt de samenwerking gegoten? Laat het helder zijn: wij zijn voor vergaande samenwerking met andere gemeenten. Maar waarborging van identiteit van onze lokale gemeenschap is voor ons een voorwaarde. Opgaan in een groter geheel kan zomaar leiden tot vertroebeling daarvan. Daar zullen wij ons tegen verzetten. Tegelijkertijd beseffen wij dat er stappen nodig zijn. De richting die voorgesteld wordt door de commissie Schutte bepaalt daarbij of wij hierin mee kunnen gaan.
4. Hoe ontwikkelt zich de financiële positie van de gemeente als gevolg van het beleid op rijksniveau? Onze lokale schatkistbewaarder, wethouder Boerman vergelijkt de hoogte van de rijksuitkering aan gemeenten vaak met dagkoersen van de AEX. En terecht. Kunnen we onze voorzieningen in de gemeentelijke begroting in zachte én harde sector op lange termijn in balans houden? Er hangen grote financiële onzekerheden boven ons hoofd.

De SGP is een partij die niet wegloopt als het moeilijk wordt. Wij nemen onze verantwoordelijkheid, ook in moeilijke tijden als er bezuinigd moet worden. De ruimte om keuzes te maken is buitengewoon beperkt. We kunnen ons niet de luxe veroorloven om te kiezen voor het één of het ander. Des te meer reden tot dankbaarheid dat we steeds kunnen rekenen op een stabiele achterban! Dat is niet vanzelf zoals bleek uit het enorme verloop tussen kiezers van andere lokale partijen bij de laatste verkiezingen. In 2010 haalde de SGP op 15 stemmen na geen vierde zetel. Ik wil hier twee dingen over zeggen: natuurlijk moeten we ons niet blindstaren op getallen want die zijn relatief. Ook het zetelaantal. Anderzijds is het uitgangspunt voor onderhandelingen aanzienlijk gunstiger met een extra zetel. 

Ik ben blij dat een groep enthousiaste jongeren inmiddels al enkele maanden actief bezig is met de voorbereidingen voor de verkiezingscampagne. Een aantal specifieke doelgroepen zullen we in hun eigen omgeving opzoeken gedurende de campagneperiode. De daadwerkelijke start hiervan zal D.V. in januari 2014 zijn. We hopen u tijdens één of meer activiteiten te ontmoeten! Ik hoop dat u allen een ambassadeur wilt zijn van de SGP in uw omgeving. Dat kan in de eerste plaats door te bidden tot God om zegen over het werk. In de tweede plaats door in gesprek te gaan met  twijfelaars of thuisblijvers die wellicht gemobiliseerd kunnen worden. In de kantine, op een verjaardag of gewoon op straat. Laat elke twijfelende stem in goede handen terechtkomen! In de derde plaats is financiële steun in de vorm van een gift of sponsoractie welkom.

Tot slot: wij mensen doen wat onze hand vindt om te doen. En zo hoort dat ook. Het is immers: ora et la bora, bid en werk. Tegelijkertijd past ons bescheidenheid. Het gaat niet om de SGP en al helemaal niet om ons. SGP-ers hebben de wijsheid ook niet in pacht. Die wijsheid en vastheid ligt alleen in God en Zijn Woord. Dat wij daarom in afhankelijkheid van Hem mogen staan in deze wereld en in de politiek. Ieder op de plaats waar wij gesteld zijn. Dat het derde vers van de morgenzang uw en mijn gebed zal zijn:

Dat wij ons ambt en plicht, o Heer’,
Getrouw verrichten, tot Uw eer;
Dat uwe gunst ons werk bekroon’;
O Heer’, die vol ontferming zijt.

Arjan Meerkerk