9 november 2016

Behandeling begroting 2017-2020

 

Tijdens het debat van 3 november werd in de gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam de begroting van 2017-2020 behandeld. Na een goede discussie werd de begroting unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Namens de SGP voerde fractievoorzitter Arjan Meerkerk het woord, lees hieronder zijn bijdrage.  

Voorzitter,

De SGP zegt het college en de ambtelijke organisatie hartelijk dank voor de zorgvuldige voorbereiding van de begroting en beantwoording van de technische vragen. Er ligt wederom een sluitende meerjarenbegroting voor. De lasten voor onze inwoners stijgen in 2017 met niet meer dan het inflatiecorrectie van 0,9 procent. De SGP is blij dat dit zo kan in een tijd waarin onze gemeente zich bevind midden in een forse bestuurlijke en ambtelijke reorganisatie.

De SGP richt zich in haar bijdragen op drie kerntaken die wij zien voor de gemeente: 1. Een goed sociaal vangnet, 2. Een veilige en aantrekkelijke woon-/werk-/leefomgeving en 3. Een solide financieel beleid. Rondom deze kerntaken willen wij graag enkele zaken uit de meerjarenbegroting accentueren die voor de SGP van belang zijn.

Een goed sociaal vangnet

Staatssecretaris Jette Klijnsma sprak vorige week haar waardering uit voor de inzet van kerken voor mensen rond of onder de armoedegrens. Vorig jaar klopten er zo’n 50.000 mensen aan bij de kerken voor (financiële) ondersteuning. Een zeer terechte erkenning, ook voor het werk van het Sociaal Diaconaal Noodfonds wat in Hardinxveld-Giessendam als sociaal vangnet beschikbaar is voor iedereen die niet is aangesloten bij een kerk. Vrijwel alle kerken in Hardinxveld-Giessendam doen hier aan mee. En zo hebben wij hier ook de gewaardeerde voedselbank, kledingbank zijn er diverse vrijwillige hulpdiensten die mensen tijdelijk of structureel bijstaan. En dan hebben we het nog niet over het bloeiende verenigingsleven waar mensen elkaar dag in dag uit ontmoeten. Allemaal sociale initiatieven die bijzondere waardering verdienen in een tijd waarin het individualisme is doorgeslagen. Ook om die reden is het van belang om haast te maken met de herijking van ons subsidiebeleid.

Een veilige en aantrekkelijke woon-/werk-/leefomgeving  

In de begroting zijn ook diverse investeringen in het openbaar gebied gepland in 2017. Investeringen in het openbaar gebied zijn duur, maar zijn noodzakelijk voor een veilige en aantrekkelijke woon-/werk-/leefomgeving. Zo wordt er gewerkt aan een beheerplan bruggen, begraafplaatsen en kunstwerken. Verder komt de tussentijdse evaluatie van het beheerplan wegen binnenkort naar de raad toe. Ook het groenbeleidsplan uit 2007 is inmiddels behoorlijk verouderd en zal in 2017 of 2018 worden herzien. Wat de SGP betreft is het van belang om investeren in een aantrekkelijke en goed onderhouden openbare ruimte. Bezuinigingen zijn makkelijk verdiend, maar laten zich op termijn moeilijk terugbetalen.

Het college is toekomstgericht bezig met een visie op huisvesting van scholen. De SGP juicht dit van harte toe. Vroegtijdig en planmatig werken aan een visie op onderwijshuisvesting is verantwoord rentmeesterschap. Uiteraard dient daarbij de eigen verantwoordelijkheid van schoolbesturen voor groot onderhoud vierkant overeind te blijven. Heldere afspraken over beheer, onderhoud, afschrijvingstermijnen geven duidelijkheid naar alle partijen en juicht de SGP daarom van harte toe.

Solide financieel beleid

Aan alles hangt een prijskaartje. De SGP is daarom blij dat de septembercirculaire weer een wat positiever beeld vanaf 2017 laat zien qua financiën. De economie klimt langzaam uit het dal en dat betekent dat de algemene uitkering van het rijk voor het eerst sinds jaren weer gaat groeien. Voor onze gemeente is er echter zeker geen reden voor een juichstemming, aangezien wij voor belangrijke uitdagingen staat. De toekomst van de precarioheffing is nog altijd onzeker, de toetreding tot Drechtsteden en ontvlechting uit de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden brengt de nodige kosten met zich mee. Daarnaast zijn er de reguliere risico’s zoals op het gebied van grondexploitaties, decentralisaties sociaal domein en gemeenschappelijke regelingen. Voor de diverse risico’s zijn gelukkig bestemmingsreserves die voldoende zijn om eventuele tegenvallers op te vangen. De algemene reserve is erg dun geworden en onze schuldpositie is nog steeds hoog. Daarom is er alle reden om behoedzaam te blijven.

Ik ga afronden, voorzitter. De SGP maakt zich sterk voor een goed sociaal vangnet, voor veilige en aantrekkelijke openbare ruimte en voor een solide financieel beleid. Wij dragen graag ons steentje bij aan het bestuur van ons prachtig dorp. Ten dienste van onze inwoners en ondernemers. En uiteraard werkt de SGP graag in goede harmonie samen met alle collega-fracties.

Arjan Meerkerk,  fractievoorzitter