1 november 2013

Behandeling Najaarsnota 2013

Tijdens "Het Debat" op 31 oktober 2013 werd de najaarsnota behandeld, fractievoorzitter Jan de Vos bracht o.a. het volgende in:

Mijnheer de voorzitter, het is altijd weer spannend hoe de stand van zaken is met de begroting van het lopende jaar. De Najaarsnota geeft ons een blik op de voortgang daarvan en daarin worden de cijfers getoond tot en met 31 augustus van dit jaar. Gelukkig is er een positief bericht, want er wordt een positief saldo verwacht van ruim een ton euro. Hoewel dit voornamelijk wordt veroorzaakt door incidentele meevallers, zijn we er toch mee verheugd. Met name het voordeel op “Centrum Jeugd en Gezin” springt er uit (€ 115.000,- voordelig), maar dit heeft te maken met te ruime overheveling van financiële middelen uit de pijlers Jeugd en Volksgezondheid naar dit onderdeel. Verstandig is het o.i. dat de helft van de niet ingezette middelen in de “bestemde reserve risico’s gemeenschappelijke regelingen” wordt gestort i.v.m. met evt. risico’s van de transitie Jeugdzorg. Een onderwerp waarover velen zich terecht bezorgd tonen, omdat te vrezen valt dat voor deze transitie veel te weinig middelen voorhanden zullen zijn. Niet voor niets hebben de 17 gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid een brief doen uitgaan aan de betreffende staatssecretaris, waarin zij wijzen op het veel hoger uitvallen van de bezuiniging op jeugdzorg dan aanvankelijk door het Rijk voorgesteld. De gewenste transformatie ten gunste van kinderen en gezinnen kan zo niet gerealiseerd worden, is de boodschap.

Een ander opvallend verschijnsel is het telkens weer tegenvallen van de legesopbrengsten. De economische crisis gaat ook onze gemeente zeker niet voorbij. Hoewel er redelijke belangstelling is voor kavels in De Blauwe Zoom en met name in Morgenslag, zal het uiteindelijk tot verkoop moeten komen. De verwachtingen dat het dit jaar nog plaats vindt, zijn niet erg hoopvol. Er is uitgegaan van het bouwen van 35 woningen per jaar in De Blauwe Zoom en met een inhaalslag in het 1e jaar van 70 woningen. Wij zien dat helaas niet tot stand komen en houden ons hart vast voor de exploitatie van dit uitbreidingsgebied, tenzij we werkelijk uit de bouw misère geraken. Helaas komt waarschijnlijk ook een “haalbare” uitbreiding Centrumplan bij Bas van der Heijden tot een negatief exploitatieresultaat. Laten we a.u.b. voorzichtig zijn met welke nieuwe plannen dan ook, zodat we als gemeente niet meerjarig met extra lasten worden opgezadeld. Gelukkig wordt verplaatsing van de markt van het plein aan de Houweningeweer naar het centrum niet langer overwogen. Het leek ons fysiek al erg problematisch, maar zagen ook geen noodzaak.

Het onderzoek naar samenwerking in de regio is in volle gang. Het is een goede zaak dat we als raad unaniem van mening zijn dat we voor een zelfstandige gemeente gaan met verregaande ambtelijke en/of bestuurlijke samenwerking in de gehele regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. In hoeverre dit standpunt gedeeld wordt door de vijf andere gemeenten is de grote vraag en daarbij komt tevens de vraag of de commissie Schutte het dilemma, wanneer de meningen in de regio hierover verdeeld blijven, op een voor onze gemeente en voor iedere politieke partij aanvaardbare manier op zal weten te lossen. Mogelijk dat dan de unanimiteit in de raad verdwijnt. Het blijft een spannend issue de komende tijden, zowel voor als na de gemeenteraadsverkiezingen.

Mijnheer de voorzitter, de Najaarsnota laat op de verschillende programma’s duidelijk zien, dat er in de bijna voorbije raadsperiode heel veel tot stand is gebracht, ondanks de moeilijke financiële en economische tijden die we al jaren en nog steeds beleven. Nog altijd staan er projecten op stapel die het besturen in deze gemeente interessant doet zijn. Wij denken o.a. aan de plannen voor de haven, herinrichting Peulenstraat e.o., het vaststellen van een economische visie, afvalbeleidsplan, beleidsplan begraafplaatsen, ontwikkeling bedrijventerrein ’t Oog, bouw nieuwe Regenboogschool en gymnastiekvoorziening, voorzieningenniveau Boven-Hardinxveld, nieuw subsidiebeleid en niet te vergeten de grote decentralisaties die vanuit het Rijk op ons afkomen.

Het zal van de gemeente c.q. het college en de gemeenteraad goede stuurmanskunst vergen om binnen verantwoorde financiële kaders tot juiste besluiten te komen. De SGP hoopt met Gods zegen daaraan haar bijdrage te mogen leveren. Wij stemmen in met de Najaarsnota 2013, de toevoeging van het voordelige saldo aan de Algemene Reserve en het verwerken van de budgettaire gevolgen als begrotingswijziging in de begroting van 2013.

Ik dank U wel!

Jan de Vos, Fractievoorzitter SGP