30 september 2017

Bestemmingsplan “Langs de Merwede – Havengebied Boven-Hardinxveld”

In de raadsvergadering van 28 september 2017 heeft de gemeenteraad het gewijzigde bestemmingsplan “Langs de Merwede – Havengebied Boven-Hardinxveld” vastgesteld. SGP raadslid Arie van den Berg bracht in Het Besluit het volgende naar voren:

Voorzitter,

Het voorliggende bestemmingsplan is de uitkomst van een goed samenspel van gemeente en bedrijfsleven. Het is goed voor onze haven, geeft nieuwe ontwikkelingen een kans en behoudt plaats voor reeds aanwezige gebruikers. Reeds jarengeleden een grote wens van de SGP. In het verleden werd door mijn voorgangers met deze portefeuille, toenmalige raadsleden Kees Besseling en Jasper de Jong al om aandacht gevraagd voor de ontwikkeling van de gemeentehaven. Wij zijn daarom ook blij met het nu voorliggende bestemmingsplan.

Dit bestemmingsplan is de uitkomst van goede overleg waarbij door de gemeente in overleg met verschillende ondernemers is bekeken hoe de gemeentehaven weer uit het slob zou kunnen worden gehaald. Hierin heeft uiteindelijk Den Breejen Shipyard het voortouw genomen. Door de nieuwe inrichting van de gemeentehaven krijgt DBS de benodigde kaderuimte voor verdere ontwikkeling van het bedrijf en het geeft de gemeente de mogelijkheid het resterende gedeelte van de haven te vernieuwen. Ook de andere gebruikers van de gemeentehaven, Van Wijngaarden Marine Services en de “eigen schippers” houden hun plaats in de haven van Boven-Hardinxveld. Dit vindt de SGP een goede zaak.

Dit herziene bestemmingsplan, waar rekening wordt gehouden met de groene randen langs de Beneden-Merwede en tegelijkertijd de mogelijke ruimte tot bedrijvigheid wordt uitgebreid en optimaal benut, is een voorbeeld van goede samenwerking tussen gemeente en bedrijven en biedt onze gemeentehaven weer nieuw elan.

De SGP kan daarom instemmen met het voorliggende bestemmingsplan en de wijzigingen daarop alsmede met de versnelde publicatie van het gewijzigde bestemmingsplan.

Ik dank u,
Arie van den Berg, raadslid SGP