4 juli 2025
Bijdrage Gebiedsontwikkeling ’t Oog
De gemeenteraad stelde donderdagavond 19 juni 2025 de kaders vast voor de gebiedontwikkeling ’t Oog.
Namens de SGP voerde Koen Schouten het woord over dit onderwerp, zijn bijdrage was als volgt:
Iedere Hardinxvelder heeft denk ik wel zijn geschiedenis met het stuk polder dat wij nu ’t Oog noemen. De één kent dit stuk, omdat hij eerder boerde op deze plaats of bij de boeren op het land meehielp. De ander weet nog dat de Betuwelijn werd gerealiseerd en daarmee het stuk polder werd afgesneden van de rest van de Alblasserwaardse polders. Zelf ken ik dit gebied omdat ik er nog heb gevoetbald, op het weilandje naast de Polderweg. Overigens, met collega Van Bennekom. En voor de echte nieuwsgierigen: ja, hij won bijna altijd van mij. Vanavond ligt er dus echt iets voor: we geven de komende jaren ruimte om dit gehele gebied ontwikkelen. Dit voelt voor mij persoonlijk best dubbel en roept veel vragen bij me op: hoe gaat dit het dorp veranderen? Hoe weten we of we de goede kaders van de tevoren stellen? Ik hoop daarom vanavond op een mooi gesprek in de raad, en waar mogelijk een unaniem besluit over de toekomst van dit gebied. Dit gebied ontwikkelen is namelijk wel echt de keuze voor een toekomstbestendig Hardinxveld-Giessendam. Door dit gebied te blijven ontwikkelen kunnen we de komende decennia blijven bouwen in ons dorp. Tegelijk hebben we ook vertrouwen nodig van onze inwoners, want we hebben hen ook nodig bij de ontwikkeling van dit gebied. Verenigingen, kerken, stichtingen, zorginstellingen, of buurtverenigingen, meld je met ideeën als je kansen ziet in dit gebied voor jullie organisatie. Dit gebied heeft de potentie om in Hardinxveld-Giessendam meer voorzieningen te realiseren. Daarom een oproep om te participeren. Een vraag aan het college: kan het college toezeggen dat ze de gemeenschap en de verenigingen, stichtingen, etc. informeert dat er ruimte is voor participatie in dit gebied en dat er veel kansen liggen voor hen? We horen het graag.
Het college gaf aan hier absoluut oog voor te hebben en ook in contact te treden met bijvoorbeeld de gemeente Molenlanden.
Dat participeren belangrijk is, geldt dubbel voor de wijk over ’t Spoor. Uit de technische vragen blijkt dat er een grote rol ligt voor deze inwoners in het bijzonder, aangezien het gebied passend zal worden aangehecht op de nieuw te ontwikkelen wijk.
Als SGP danken we in dit kader ook voor de heldere antwoorden op de technische vragen. Dit geeft ons een goed beeld van wat we kunnen verwachten in de toekomst in dit gebied.
Vanavond leggen we graag de nadruk nog op een aantal zaken waar we als SGP nog vragen hebben of willen aanvullen.
Stedenbouwkundige kaders
Allereerst bij de stedenbouwkundige kaders, beslispunt 1: graag worden we als raad betrokken bij de bouwhoogten. Bescheiden hoogbouw is wat ons betreft mogelijk rondom het station. Het gevoel van een ‘volle’ wijk kan je wat bekruipen bij zulke woorden. Daarom roepen we het college op om bij de uitwerking echt oog te blijven houden voor een open, dorpse en ruimtelijk gevoel.
Woningbouwprogramma
In het verlengde hiervan over het woningbouwprogramma, beslispunt 2, vinden we minimaal 1500 woningen te vaag. De beantwoording van de technische vragen gaf meer helderheid, maar geeft geen maximale grens aan. Daarnaast kwam er als antwoord vanuit de technische vragen van de T@B uit dat het aantal woningen bepalend is voor de toe te kennen subsidies in de toekomst. Theoretisch kunnen er ook 3000 woningen worden gebouwd. Wat de SGP betreft wordt dit een wijk die past bij het dorp, maar ook Hardinxveld-Giessendam een dorp houdt. Aan welk maximum aantal woningen denken de andere partijen? En bovenal het college? De aanvraag voor subsidies wordt deze zomer immers gedaan. Graag hierop een reactie vanuit het college.
Toevoeging: De SGP heeft hierop een amendement ingediend om een bandbreedte van 1500-2000 woningen als maximum in te stellen. Deze werd aangenomen.
De 3x 1/3 steunen we als uitgangspunt. Echter, ook hierin houden we graag flexibiliteit richting de toekomst. Verandert de Haagse wind, provinciaal of landelijk, rigoreus dan kijken we graag opnieuw naar de plannen. Uit de technische vragen van de CU bleek dat voor ieder bouwveld de 3x 1/3 geldt. Dit geven we overigens niet als kader mee bij de beslispunten, maar is wel een mooi uitgangspunt.
Lokaal toewijzen
We onderstrepen echter nog één ding in het bijzonder: lokaal toewijzen en onze eigen inwoners voorrang geven op de nieuwbouwwoningen is hier van het grootste belang. Zo kunnen er ook primair woningen worden gebouwd voor onze starters, gezinnen, ouderen, etc. Gefaseerd bouwen is wat ons betreft van groot belang om woningen primair voor inwoners van Hardinxveld-Giessendam te laten zijn: is het college dit met ons eens? Over het onderwerp lokaal toewijzen kom ik volgende week op terug bij het Volkshuisvestelijk programma, maar ik wilde het toch maar even noemen.
Eerst een tunnel, dan woningen
Als derde willen we als SGP een verdere aanscherping van het derde beslispunt. Wat ons betreft moet hier ook de volgordelijkheid in worden verwoord, met als uitgangspunt: eerst een tunnel, dan de extra woningen. Hier komen we met een amendement.
Toevoeging: Ook dit amendement van de SGP werd aangenomen, waarbij we aangeven dat helderheid over de tunnel belangrijk is voor er woningen worden gebouwd.
Voorzieningen in ’t Oog
Als laatste staan we stil bij de toekomstige voorzieningen in dit gebied. Dit varieert van ruimte voor bedrijvigheid, voorzieningen voor verenigingen wellicht zelfs sportvoorzieningen. Voor wat betreft de bedrijvigheid in de vorm van bedrijventerreinen zien wij als SGP graag specifiek ruimte voor de kleine ondernemers van ons dorp: onze ZZP’ers, aannemers en startende ondernemers. Dit willen we graag meer geconcretiseerd in de kaders. Zijn de andere partijen het hier mee eens?
Toevoeging: De SGP diende een amendement in om ZZP’ers en lokale (kleine) ondernemers nadrukkelijk in het oog te hebben als er een ontwikkeling van meer bedrijventerrein of bedrijvigheid komt in ’t Oog.
Tot slot: een nieuwe wijk van deze schaal verlangt ook visie op het gebied van de winkelvoorzieningen. De centrumvisie wordt zo dadelijk besproken en laten we direct helder zijn: daar ligt hét centrum van Hardinxveld-Giessendam waar er gewinkeld en verbleven kan worden. Echter, als al het verkeer van deze nieuwe wijk het centrum moet gaan bereiken, dan hebben we op zijn zachtst gezegd een uitdaging. De auto is op dit moment toch het middel waar de weekboodschappen mee worden gedaan en juist op dit vlak kan teveel verkeer worden voorkomen. Dit doen we door ruimte te bieden in de kaders voor een bescheiden voorziening in ’t Oog in de vorm van een supermarktvoorziening en horeca, passend bij de schaal en karakter van de wijk. Het centrum is bedoeld voor winkelen, dit centrumpje voor boodschappen doen. Dit zien we graag sterker verankert in deze kaders. Kan het college zich hierin vinden? En hoe zien andere partijen dit?
Toevoeging: De SGP diende ook op dit terrein een amendement in om ruimte te geven voor een supermarktvoorziening en horeca, passend bij de schaal en het karakter van deze wijk.
Ik rond af voorzitter. We kijken uit naar de ontwikkeling van dit gebied: laat dit een samenwerking zijn tussen college, raad, inwoners en het maatschappelijk middelveld. Dan kan ’t Oog uitgroeien tot een wijk waar Hardinxveld-Giessendam sterker door wordt.