26 juni 2025

Bijdrage SGP Centrumvisie

Eén van de onderwerpen op de agenda van 19 juni was de centrumvisie. Een visie op het centrum is nodig om een aantrekkelijk en toekomstbestendig centrum voor inwoners, ondernemers en bezoekers vanuit de regio te realiseren. De visie wordt vastgesteld door de gemeenteraad, waarna het College van B&W dit kan uitwerken binnen de gestelde kaders, met verantwoording en/of na akkoord van de raad.

Namens de SGP voerde Henri van Bennekom het woord over dit onderwerp. De strekking van zijn bijdrage was als volgt:

Winkelcentra staan onder druk, en ook ons dorpscentrum heeft aandacht nodig. De centrumvisie die voor ons ligt, is een belangrijke stap. Het is een toekomstbeeld, opgesteld met ondernemers en gevoed door de inbreng van onze inwoners via de enquête.

Deze visie geeft richting en schetst heldere toekomstbeelden. Dingen waar je enthousiast van kunt worden. 

De SGP gaf echter ook kritische punten mee omtrent parkeren, horeca en geluid en de financiële kant in relatie tot de vooral faciliterende rol van de gemeente. Ook werd een relatie gelegd tussen deze Centrumvisie en de kaders voor de uitbreiding van het dorp in ´t Oog.

Parkeren

Parkeren in het centrum is essentieel. De SGP steunt het streven om parkeerplaatsen minder zichtbaar te maken, maar niet om parkeerplaatsen te verminderen. Ons centrum blijft in de eerste plaats een boodschappencentrum. Veel gezinnen komen met de auto – en dat moet ook makkelijk blijven.

Uit de enquête die gehouden is onder inwoners, als input voor de visie, blijkt dat de wens om het centrum autoluw te maken (niet voor niks) de laagste prioriteit krijgt. Parkeren moet dus praktisch blijven – dichtbij de supermarkten. Zeker met toekomstige woningbouw neemt de behoefte aan parkeerplaatsen alleen maar toe. Een autoluw centrum, waarin de auto niet goed zichtbaar is, kan alleen als er een goed alternatief is.

Centrumvisie

Horeca

Voor de ondernemers is een levendig centrum gewenst. Om zo meer aanloop te krijgen. Horeca draagt bij aan levendigheid, maar we moeten scherp hebben wat we daaronder verstaan. Lunchrooms, een ijssalon, daghoreca – daar is draagvlak voor. Maar grootschalige horecaconcepten met overlastgevend terrasgebruik of ruime openingstijden passen volgens de SGP niet in dit centrum waar ook gewoond wordt.

Aan het college is de vraag gesteld hoe zij het rustig kunnen wonen boven de winkels en naast het plein, zien in combinatie met de levendigheid.  Juist omdat juist hier veel ouderen in de appartementen wonen.

Niet voor niets volgt in het coalitieakkoord op de alinea over horeca ook een alinea over rust en zondagsrust.

 Centrumvisie

Gemeente faciliterend

Rondom de verbetering van het centrum kiest de gemeente vooral een faciliterende rol – en dat is terecht. De initiatieven komen van ondernemers, mensen die het centrum kennen van binnenuit. Wat de gemeente wél moet doen, is kaders bieden en duidelijkheid geven richting deze ondernemers en vastgoedeigenaren. Een bescheiden rol voor de gemeente ligt ook bij investeringen in de openbare ruimte; denk aan vergroenen, de zichtbaarheid van water van de Giessen verbeteren en betere, rustigere en veiligere looproutes.

Financieel

Uit navraag van de SGP blijkt dat een reservering van € 400.000 voorgesteld zal worden. Aan het college is dan ook de vraag gesteld hoe deze investering zich verhoudt tot het uitgangspunt van een faciliterende rol.

Centrumvisie

Relatie met ’t Oog

Tot slot werd door Henri van Bennekom aandacht gevraagd voor de relatie tot ’t Oog. Eerder is tijdens de behandeling van de wensen voor ’t Oog door Koen Schouten, namens de SGP, al benoemd dat in die nieuwe wijk ook ruimte moet zijn voor kleinschalige bijpassende voorzieningen, zoals een buurtsuper, passend bij de schaal en behoefte van die wijk. De SGP wil dat de centrumvisie en de visie op ’t Oog beter op elkaar aansluiten.

Enkele kernpunten uit de visie

  • Het kerncentrum krijgt kwaliteitsimpuls
  • Bij de Peulenstraat, buiten het kerncentrum, ligt de focus op het historisch karakter en niet op vernieuwing.
  • Looproute versterken tussen AH en Dirk.
  • Het pleintje Den Bogerd wordt meer een ‘verblijfplek’.
  • De Giessen mag meer zichtbaar zijn en met het centrum in verbinding staan.
  • Minder verstening; sfeer en biodiversiteit bevorderen en hittestress tegengaan door meer groen toe te voegen.
  • ‘Plinten’; open winkels/gevels
  • Evt. de weekmarkt naar het centrum.
  • Minder (zichtbare) auto’s.

In dit bericht zijn diverse beelden gebruikt, de bron hiervan is de rapportage 'Centrum Hardinxveld-Giessendam'.