20 januari 2011

Bijdrage SGP in "Het Debat" van 20 januari 2011 Regionaal risicoprofiel Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid.

In artikel 15 van de wet op de Veiligheidsregio is het hebben van een regionaal risicoprofiel verplicht gesteld. Tijdens "Het Debat" van bovengenoemde datum werd dit o.a. behandeld. Definitieve besluitvorming hierover vindt plaats tijdens "Het Besluit" van DV. 27 januari 2011.

Onderstaand de bijdrage van de SGP.

Voorzitter,

Het vaststellen van het regionaal risicoprofiel is bijzonder actueel door de brand in Moerdijk. We zijn geconfronteerd met de impact die een brand met chemische stoffen kan hebben op onze regio. Het is daarom een goede zaak om een inventarisatie te maken van de mogelijke rampen die onze regio kunnen treffen en vast te stellen welke risico’s zich daarbij voor kunnen doen. Hierdoor kan men zich er in het beleid op voorbereiden. De communicatie over de brand in Moerdijk was niet eenduidig. Dit had wellicht voorkomen kunnen worden door een goede voorbereiding. We zijn dan ook benieuwd naar het beleidsplan dat uit de risico inventarisatie voort moeit vloeien.

Risico’s zijn moeilijk in te schatten. Datgene wat in het rapport van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid wordt aangeduid met onwaarschijnlijk is in de afgelopen weken wel degelijk mogelijk gebleken: een brand met gevaarlijke stoffen. Wij hebben daarom de suggestie om als aanvullend risico op te nemen: het risico van roetdeeltjes en andere verhoogde concentraties van stoffen, die de gezondheid kunnen schaden.

Verder vinden wij dat er meer aandacht zou moeten zijn voor het scenario waarbij zich combinaties van verschillende risico’s voordoen. Ik wil u een concrete voorbeeld geven: een combinatie van brand op de Betuweroute en extreme gladheid. De toegangsweg naar de Betuweroute valt onder het beheer van Prorail en wordt niet sneeuwvrij gemaakt zoals ik heb begrepen. Kortom, genoeg redenen om kritisch na te blijven denken over risico’s die onze regio kunnen treffen.

Arjan Meerkerk, raadslid SGP

Klik hier voor het raadsvoorstel en de overige onderliggende stukken m.b.t. het regionaal risicoprofiel Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid (agendapunt 10).