25 juni 2009

Bijdrage SGP tijdens gecombineerde commissie-vergadering over MFA.

Tijdens de gecombineerde commissievergadering van C&S / GGZ /SamZa is er gesproken over het collegevoorstel m.b.t. het stopzetten van het MFA.

Bijdrage SGP in eerste termijn:

Voorzitter,

Allereerst dank aan de opstellers van het rapport. Er is veel tijd en energie ingestoken.

Het realiseren van een multifunctionele accommodatie in Boven-Hardinxveld is een idee dat is ontstaan omdat een aantal voorzieningen in Boven-Hardinxveld aan vervanging toe waren. Verwachting dat gezamenlijk bouwen tot kostenbesparingen zouden leiden. Opvallend dat nu juist blijkt dat de kosten erg hoog zijn. Gebleken is dat 2/3 van de kosten van het centrum voor rekening van de gemeente zou komen. Van de 1/3 financiering die overblijft is nog geen enkele zekerheid over participatie.

Een ander belangrijk punt is dat de start- en inrichtingskosten niet zijn meegenomen. Onze ervaring is dat juist die kosten vaak zorgen voor forse overschrijdingen.

Aan de inkomstenkant zijn er wel theoretische mogelijkheden voor financiering. Maar in het licht van economische crisis, de discussie over migratiesaldo 0 en de bevolkingskrimp is het de vraag of we deze financiering moeten willen.

 De SGP vindt dat we met de gemeenteraad prioriteiten moeten stellen om een aantal dingen van de grond te krijgen die nodig zijn. Wij denken hierbij aan de Regenboogschool en de gymaccommodatie.

Het voorstel zoals de ChristenUnie dat heeft gedaan om een prioritering aan te brengen door twee clusters te benoemen heeft onze steun.

Arjan Meerkerk, raadslid SGP