24 februari 2012

Bomen Peulenlaan.

Op donderdag 23 februari 2012 was het onderwerp “Bomen Peulenlaan” geagendeerd in “Het Debat” van de gemeenteraad. Dit i.v.m. het niet volledig formulieren van de kapopdracht, waardoor er helaas meer bomen gekapt zijn dan de bedoeling was.

Onderstaand treft u de uiteenzetting van wethouder Boerman aan in "Het Debat" van 23 februari 2012.

Mijnheer de voorzitter, geachte leden van de raad,

In De Ontmoeting van vorige week donderdag heb ik u geïnformeerd over de bomenkap aan de Peulenlaan. De tekst is u door de griffie toegezonden. Voor de volledigheid herhaal ik wat ik toen heb gezegd.

“Er zijn per abuis 5 jonge bomen verwijderd die stonden tussen het station van Eneco en de Nijverheidsstraat. Het is nooit de bedoeling geweest die allemaal te kappen. Toch is dat gebeurd. Uit intern onderzoek is ons gebleken dat de kapopdracht kort en bondig is geformuleerd maar tot ieders grote schrik niet geheel juist. Daardoor zijn ongewild ook de jonge bomen mee genomen. Ik betreur het bijzonder dat dit juist is gebeurd in dit voor ons en anderen zo bewogen dossier. Ik bied daarvoor u allen mijn oprechte excuses aan.

Zoals u weet heeft het college een second opinion aangevraagd bij Bomenwacht Nederland over de conditie en levensvatbaarheid van de bomen aan de Peulenlaan. Zij adviseerden om 24 abelen te kappen. Het waren de aangetaste bomen tussen de Handelsstraat en het station van Eneco aan de Ambachtsstraat. Van deze 24 abelen is uiteindelijk besloten om de eerste 8 bomen vanaf de Handelsstraat niet te kappen. Dat zijn de bomen tegenover de Apollostraat. Deze staan ook vermeld in de brief aan bewoners en bedrijven over de keuze voor een vervangende boomsoort. In dezelfde brief wordt gesproken van onherstelbare schade aan 17 bomen. Dit aantal had 16 moeten zijn. 24 – 8 is immers 16. Er zijn nu dus 16 bomen gekapt. 3 meer dan in het persbericht is vermeld en evenveel als in genoemde brief aan bewoners en bedrijven staat. Door nieuwe aanplant hopen wij dat dit deel van de Peulenlaan weer een mooi samenhangend beeld krijgt”. Tot zover deze herhaling.

Mijnheer de voorzitter, geachte leden van de raad, ik wil graag op enkele punten nader ingaan.

Allereerst het punt waarover bij mij grote verlegenheid bestaat, de kap van jonge bomen.
Ik zei dat het niet de bedoeling was de 5 jonge bomen allemaal te verwijderen. Er hadden er 2 gekapt mogen worden. Om en om, zoals de heer Philippo vorige week terecht opmerkte. Er zijn dus 3 bomen ten onrechte verwijderd. Constateren dat iets is fout gegaan is één maar het is niet genoeg. De raad en onze bewoners mogen verwachten dat wij zorgvuldig werken. Daarom worden er maatregelen in procedurele zin genomen. Om daarmee de kans op herhaling te minimaliseren. De procedure wordt aangepast en aangescherpt.

De procedure is voortaan als volgt:
De opdracht wordt schriftelijk vastgelegd en zichtbaar gecontroleerd door een ander. Het vier ogen principe. De te kappen bomen worden gemerkt en de juistheid daarvan wordt vastgesteld. Wij menen dat wij daarmee voldoende waarborgen inbouwen om de kans op dergelijke incidenten in de toekomst zo klein mogelijk te maken.

Een ander punt is de bomenkeuze.
De heer Philippo heeft vorige vrijdag gebruik gemaakt van het spreekrecht om de bomenkap onder de aandacht te brengen. Hij zei toen heel stellig dat er een schriftelijke belofte zou zijn dat er Abelen terug geplant zouden worden. Gisteren is dat standpunt door hem in de pers herhaald. De heer Philippo grijpt daarmee terug op de oorspronkelijke situatie. Wij hebben destijds geschreven dat er om en om Abelen zouden blijven staan. Hij legt dat nu uit als een belofte over de boomsoort in de huidige situatie. Daarvan is naar onze mening geen sprake. Het was onzerzijds een positieve verwoording van “om-en-om kappen”. En als je om en om Abelen kapt, blijven er om en om Abelen staan. Er is echter een nieuwe situatie ontstaan, waarbij we ook de boomsoort opnieuw onder de loep hebben genomen. Wij hebben dan ook ingezet op een andere boom. In overgrote meerderheid hebben bewoners en bedrijven gekozen voor een Esdoorn. Ook de bewoners van de Apollostraat, zij het onder protest.

Waarom niet de Abeel?
Aan de Abeel kleven enkele nadelen. Het is een oppervlakkig wortelende boom die voor versnelde vervorming en schade aan de bestratingen kan zorgen. Een veiligheidsargument dus en ook een financieel argument.Verder onttrekt de boomsoort door de oppervlakkige worteling veel vocht aan de grond direct onder het maaiveld. Daardoor krijgt de onder-beplanting die aangebracht gaat worden slechtere groeiomstandigheden. Vandaar dat gekozen is voor een diepwortelende boom. In dit geval een Esdoorn.

Mijnheer de voorzitter, leden van de raad,
Ik begrijp de emotie die er is in dit dossier. Ik deel dat ook met u. De gemaakte fout met de kap heeft mij zoals gezegd in verlegenheid gebracht. Ik heb u de maatregelen geschetst die genomen worden om de zorgvuldigheid te optimaliseren. Maar ik ben bereid nog een stap te zetten. Dat heeft alles te maken met de narigheid die in dit dossier is ontstaan. Ondanks het feit dat er naar mijn mening geen sprake is van een belofte, ben ik bereid de terugplant van Abelen in overweging te nemen. Daarover hoor ik graag uw oordeel, waarbij ik u verzoek de geschetste nadelen daarbij mee te laten wegen.

Het derde punt is de geplande werkzaamheden ter plaatse. Door de gebeurtenissen van de afgelopen week is het plan voor de revitalisering niet gewijzigd. Er zullen kopse parkeerplaatsen komen afgewisseld met bomen. Het bestek is gebaseerd op de situatie, en dus het aantal bomen, na de om en om kap.

Nog een laatste punt. De 8 bomen tegenover de Apollostraat staan er nog. Hierbij hebben wij het oordeel van de Bomenbank zwaarder laten wegen dan het advies van de Bomenwacht. Buiten kijf is dat er bomen tussen staan die ook naar het oordeel van de Bomenbank nog maar een korte levensduur hebben. De keuze is gemaakt omdat deze rij bomen direct tegenover de woningen van de Apollostraat staan en het merendeel van de bomen een redelijke overlevingskans hebben. Dat neemt niet weg dat er ook maatregelen nodig zijn in de vorm van wegnemen van dood hout of verdere ingrepen in de kroon. Voor de volledigheid meld ik u dat maar vast om verrassingen te voorkomen.

Tot slot mijnheer de voorzitter, door de revitaliseringswerkzaamheden, het opknappen van De Peulenlaan en de nieuwe aanplant van bomen en openbaar groen verwachten wij weer een mooi beeld van de entree aan deze zijde van ons dorp tot stand te brengen.

Ik dank u wel.

Theo Boerman, wethouder