27 januari 2023

Brug Marsstraat

Donderdag 26 januari 2022 werd er gedebatteerd over de plannen voor de brug bij de Marsstraat. Namens de SGP voerde raadslid Koen Schouten het woord, hij bracht het volgende in:

Voorzitter,

Sinds een aantal maanden ben ik meer in beweging gekomen door het lopen van rondjes. Iedere keer ligt bij mij de keuze weer voor: ga ik richting de Wielwijk of richting de Westwijk? Als het laatste optie wordt loop ik over de brug die vanavond op de agenda staat, de brug Buitendams/Marsstraat. Het is een steile brug uit vroegere tijden, met, naar moderne maatstaven, onhandige onderdelen. Daarnaast is deze brug al jaren onderwerp van gesprek binnen deze raad.

Vanavond ligt er net als bij mijn rondje lopen een keuze voor. Willen we de optie ‘aanpassing’ verder uitwerken, zoals eerder in de motie van het CDA verwoord, gaan we voor een nieuwe brug of doen we voor nu even niets?

Als SGP-fractie legden wij afgelopen november tijdens de Begrotingsbehandeling de vinger bij het onderdeel ‘keuzes maken’. We hebben veel vreemd vermogen aangetrokken, omdat er voor de komende jaren veel projecten op de planning staan: een nieuwe school, een nieuwe Nieuweweg, een vernieuwde Buitendams, om nog maar te zwijgen over een tunnel richting ’t Oog, die niet eens is opgenomen hierin. Er zijn mogelijkheden te over.

Tegelijk zien we een brug, die niet voldoet aan de eisen van deze tijd, een toenemende vergrijzing binnen ons dorp, signalen vanuit het Platform Sociaal Domein en een reservering van €300.000 die lonkt om uitgegeven te worden.

Wat ons betreft werken we optie 1 in ieder geval niet verder uit. De brug aanpassen voor €250.000 die alsnog moeilijk begaanbaar blijft voor de minder mobiele doelgroep, gaan we wat de SGP-fractie betreft niet verder uitwerken.

Optie 2 en 3 blijven dan over. Zoals eerder gezegd zien we de noodzaak en de meerwaarde, maar zijn we op financieel gebied voorzichtig. Goed nadenken voor je geld uitgeeft, en eerst de gemeentelijke portemonnee controleren of iets kan, staat voor ons bovenaan. Een vraag aan de wethouder, die wij hebben is als volgt: hoe ziet de wethouder de wijze van financiering? Er wordt nu direct uitgegaan van financiering vanuit nieuw vreemd vermogen. Is er ook gedacht aan een spaarpotje creëren richting de toekomst of een andere manier? Graag zien we ook een goede financiële analyse terug: is het verstandig €550.000 uit te geven, wanneer de ambities voor de komende periode al hoog zijn en veel middelen vragen. Acht de wethouder het financieel verstandig om deze investering te doen?

Een andere vraag die bij ons leeft is de timing. De beste situatie om deze nieuwe brug te plaatsen is tijdens de herinrichting van de Buitendams. Hoe ziet de wethouder het tijdspad?

Kortom, als SGP zijn we voor het verder uitwerken van opties voor een nieuwe brug, met daarbij aangetekend dat dit wel financieel mogelijk moet kunnen zijn binnen ons gehele ambitiepakket.

Dankuwel voorzitter.

Koen Schouten
Raadslid SGP

Uiteindelijk besloot de gemeenteraad in meerderheid om het college de opdracht te geven optie 2: Het verder uitwerken om een nieuwe brug te plaatsen.