12 september 2012

College verzoekt dringend om structurele geluidsmetingen langs Betuweroute.

Het college van burgemeester en wethouders heeft Prorail dringend verzocht structureel geluidmetingen te laten plaatsvinden langs de Betuweroute. Daarnaast heeft het college gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is om de hoeveelheid klachten te verminderen. Dit staat in een brief die de gemeente dinsdag 11 september naar ProRail heeft gestuurd.

In opdracht van Prorail heeft onderzoek plaatsgevonden naar het geluid afkomstig van de Betuweroute. Aanleiding voor dit onderzoek waren serieuze klachten van omwonenden die met name hinder ondervinden van piekgeluiden van de goederentreinen over de Betuweroute. Via een geluidsdeskundige in de werkgroep heeft de gemeente mee geparticipeerd in dit proces. Het college heeft toegezien dat de metingen op een transparante en zorgvuldige wijze volgens de geldende regels werden uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat er in de huidige situatie geen overschrijdingen plaatsvinden van de normen uit de Wet geluidhinder. De Betuweroute wordt echter op dit moment nog niet volledig benut. Verwacht wordt dat op het moment dat er sprake is van het volledig benutten van de capaciteit die normen wel zullen worden overschreden. Daarom heeft het gemeentebestuur van Hardinxveld-Giessendam bij ProRail een verzoek ingediend om structureel geluidsmetingen te laten plaatsvinden.
Tot zover het bericht van de gemeente.


De SGP is blij dat het college deze stappen onderneemt, het is zaak een 'politieke vuist' te maken ,,Maak duidelijk dat het menens is. Met al die rapporten kom je niet verder. Als gemeente kun je niet besluiten: Zet maar een geluidswal neer! Wel kun je gezamenlijk iets op touw zetten.” aldus onze fractievoorzitter Jan de Vos.