10 december 2015
Column Arjan Meerkerk "Wateroverlast"
Het lek boven water?
Oorlogsschepen hadden vroeger een ‘lekdienst’ die kogelgaten onder de waterlijn opspoorden. Bij een lek moest deze bemanning zóveel water uit het schip pompen of ballast over boord gooien dat het lek boven water zou komen.
Extreme regenval noodzaakt ons de strijd aan te binden met wateroverlast in verschillende delen van ons dorp. Inwoners waar het water (soms al diverse keren) over de vloer stroomde kunnen er van nabij over meepraten. Wat een machteloos gevoel als zo’n extreme bui schijnbaar onophoudelijk blijft stromen.
Gisterenavond was de laatste in een serie van drie goedbezochte inloopavonden over wateroverlast. Bewoners hebben tips op de gebiedskaarten ingetekend en met deskundigen nagedacht over maatregelen om de overlast te beperken. Het vinden van de juiste maatregelen is een gezamenlijke zoektocht. Wat hìer misschien wel werkt, hoeft dáár nog geen oplossing te zijn.
Een calamiteitenplan moet er natuurlijk gewoon komen, zodat hulpdiensten weten wat hen te doen staat. Maar voorkomen is beter dan genezen. Vragen dringen zich op als: Richten we ons op structurele (en dus vaak ingrijpende en kostbare) oplossingen? Of zetten we in op (eveneens kostbare) calamiteitenbemaling waarmee het probleem als het zich voordoet zoveel mogelijk beperkt wordt? Misschien wel onderdelen uit beiden?
De zoektocht waarbij waterschap, gemeente, ondernemers en bewoners(-verenigingen) proberen gezamenlijk het lek boven water te krijgen volgt de SGP met belangstelling. Zolang de druk van de vijand die de lekgaten veroorzaakt (klimaatverandering!) toeneemt kunnen wij helaas niet beloven dat de problemen tot het verleden behoren. Ziet u een lek wat nog niet gemeld is? Neem contact op met de projectleider van gemeente en/of waterschap.
Arjan Meerkerk,
fractievoorzitter SGP