21 januari 2016

Column Jan Noordzij "Veerkracht"

De gemeente Hardinxveld – Giessendam bestaat volgend jaar 60 jaar. De dorpen Hardinxveld en Giessendam kennen, zoals u weet, een veel langere historie. Zo is bekend dat in 1105 al een kerk in Boven - Hardinxveld aanwezig was. De naam Giessendam komt voor het eerst voor in 1231. De rijke geschiedenis laat een veerkrachtige gemeente zien, zoals bijvoorbeeld op economisch gebied.

In onze gemeente is altijd veel bedrijvigheid geweest. De bedrijvigheid was door externe omstandigheden aan veranderingen onderhevig. Zo heeft de bedijking van de Alblasserwaard geleid tot inklinking van de bodem waardoor een verschuiving is opgetreden van landbouw naar veeteelt en griendteelt. Een aantal eeuwen later vormde de riviervisserij een belangrijke bron van inkomen, met name voor de inwoners van Boven – Hardinxveld. De teloorgang van de visserij leidde ertoe dat veel van onze inwoners werkzaam werden in de (watergebonden) industrie. Ook de aanleg van de spoorlijn in 1885 zorgde voor een toename van de industriële bedrijvigheid. Het waren lang niet altijd gemakkelijke tijden, maar de bedrijvigheid in onze gemeente is staande gebleven.

Ook nu zijn er ontwikkelingen in ons dorp waardoor een beroep wordt gedaan op onze veerkracht, niet alleen op economisch gebied. Tal van zaken zijn te bedenken, zoals de wateroverlast, de decentralisaties in het sociale domein, werkloosheid, eenzaamheid etc. Het is belangrijk dat wij als gemeentebestuur en inwoners in gezamenlijkheid en saamhorigheid proberen te doen wat in ons vermogen ligt. Het verkiezingsprogramma van de SGP voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 had als titel “Oog voor elkaar met de daad bij het Woord!” De SGP wil samen met u werken aan een veerkrachtige gemeente, in het besef dat we afhankelijk zijn van de zegen van onze God.

Jan Noordzij

Raadslid SGP