7 november 2014

Communicatie met inwoners, instellingen en bedrijven over mogelijke toetreding tot Drechtsteden.

De gemeenteraad heeft op donderdagavond 6 november gesproken over de uitkomsten van de besprekingen tussen de colleges van burgemeesters en wethouders van de vier gemeenten in de Alblasserwaard. Conclusie van deze gesprekken is dat er geen gezamenlijke visie is ontstaan op de bestuurlijke inrichting van het gebied. Dit betekent dat onze gemeente zich nu moet richten op een andere mogelijkheid dan samenwerking met andere gemeenten binnen de Alblasserwaard. Het ligt voor de hand dat de gemeente, in lijn met eerdere raadsbesluiten, nu een onderzoek gaat doen naar toetredingsmogelijkheden binnen de Drechtsteden.

Toetreding tot Drechtsteden betekent dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam zelfstandig blijft, maar gebruik gaat maken van aanwezige kennis en expertise die aanwezig is binnen de Drechtsteden. Als kleine gemeente kan Hardinxveld-Giessendam geen vuist maken met betrekking tot bijvoorbeeld doorstroming op de A15. Binnen de Drechtsteden trekken gemeenten in regionale vraagstukken eensgezind op. Hierdoor kan sneller resultaat worden geboekt. Toetreding tot de Drechtsteden moet daarnaast leiden tot versterking van de kwaliteit van de ambtelijke organisatie en vermindering van de kwetsbaarheid. Als kleine gemeente hebben we voor veel beleidsterreinen maar één ambtenaar. Bij ziekte ligt dan soms de ontwikkeling op een bepaald onderwerp langere tijd stil.

De gemeenteraad hecht veel waarde aan goede communicatie met onze inwoners over dit proces. Het is belangrijk dat uitgelegd wordt wat er de achterliggende maanden is gebeurd, wat de richting is die de gemeente nu uit wil en wat mensen in Hardinxveld-Giessendam daarvan zullen merken. De komende maanden worden de volgende activiteiten ondernomen door het college:

  • via de gemeentelijke website en lokale en regionale kranten worden inwoners geïnformeerd;
  • binnen en buiten het gemeentehuis worden inspraakavonden georganiseerd (met als doel: het ophalen van vragen, ideeën en tips);
  • specifiek gericht op partners vanuit de sociaal-maatschappelijke pijler (Wmo-raad, onderwijsinstellingen, Servanda, verengingen, enz.) wordt een burgerpanel of expertgroep georganiseerd;
  • specifiek gericht op partners vanuit de ruimtelijk-economische pijler (Bedrijfskern, Winkeliersvereniging, enz.) wordt een burgerpanel of expertgroep georganiseerd.

Het is de bedoeling dat op basis van het bovenstaande zo mogelijk in december (of anders januari) besluitvorming plaatsvindt over het al dan niet starten van een onderzoek tot toetreding tot de Drechtsteden. Lees hieronder de bijdrage die de SGP leverde tijdens het debat van 6 november.

Vervolgproces regionale samenwerking
Bijdrage SGP-fractie in "Het Debat" van 6 november 2014

Voorzitter, vanavond staan we stil bij de uitkomsten van de gesprekken tussen de colleges in de Alblasserwaard over samenwerking. Dinsdag jongsleden (4 november 2014) is het bericht naar buiten gekomen dat de gemeenten niet tot een gezamenlijke visie op de inrichting van het gebied zijn gekomen. Het is goed om hier vanavond in het openbaar de balans opmaken met het oog op wat dit betekent voor de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Namens de SGP spreek ik mijn waardering uit voor de flexibiliteit die eenieder van ons heeft betracht om zo mogelijk vanavond al te komen tot helderheid over de vervolgstap die onze gemeente gaat zetten.

Onze gemeente is zich al enkele jarenlang bewust van de noodzaak tot intensivering van ambtelijke samenwerking met andere gemeenten. In 2012 hebben we uitgesproken dat we actief op zoek gaan naar samenwerkingspartners om de ambtelijke kwetsbaarheid mee op te lossen. Destijds hebben we er na lang wikken en wegen voor gekozen om samenwerking te zoeken met gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. We hebben destijds de Drechtsteden benoemd als een reële tweede optie.

In de achterliggende maanden zijn er intensieve gesprekken gevoerd tussen de colleges in de Alblasserwaard over samenwerkingsmogelijkheden. Inzet en intentie was om tot iets gezamenlijks te komen waarbij tenminste ambtelijke kwetsbaarheden worden opgelost. Via het presidium heeft de burgemeester de fractievoorzitters steeds uitvoerig bijgepraat over alles wat er plaatsvond in de regio. Op verzoek van het presidium heeft de burgemeester een ultieme poging gedaan om eruit te komen. Burgemeester Augusteijn heeft dat gedaan door met een op persoonlijke titel bedachte variant te komen. De SGP heeft waardering voor de inzet van het college in het gehele proces. Ons college heeft maximaal bewogen in dit proces, maar we moeten constateren dat het niet gelukt is om er gezamenlijk uit te komen. Daarom zitten we vanavond bij elkaar om ons te buigen over het vervolgproces.

Hoe nu verder?

  1. In de eerste plaats vindt de SGP het van groot belang dat we als gemeente snel initiatief nemen voor een volgende stap. De ambtelijke organisatie heeft recht op helderheid waar de raad heen wil in de toekomst. Aanleiding hiervoor is de gewenste versterking van beleidsfuncties en PIOFACH (financiën, personeel, ICT etc.). Het is van groot belang dat we de volgende stap voorbereiden met een breed draagvlak binnen de raad en samenleving van Hardinxveld-Giessendam.   
  2. Hoe ziet dat er dan uit? We starten zo spoedig mogelijk na vanavond communicatie met onze inwoners, bedrijven en instellingen op. De SGP stelt voor om een aantal bijeenkomsten te organiseren voor inwoners, bedrijven en instellingen. Tijdens deze bijeenkomsten blikken we terug op het proces dat achter ligt (de mislukte besprekingen binnen de Alblasserwaard). Tevens presenteert het college het vervolgproces waarbij de optie Drechtsteden nader voor het voetlicht wordt gebracht. Aanwezigen kunnen hierover vragen stellen, mening/gevoelens uitspreken en aandachtspunten/suggesties aanreiken ten aanzien van het vervolgproces. Naast informatiebijeenkomsten wordt er door middel van nieuwsberichten, website, social media gecommuniceerd over het proces waar de gemeente Hardinxveld-Giessendam inzit en op wordt aangegeven op welke manier inwoners daarop invloed kunnen uitoefenen (fracties, griffie, college).
  3. Zo snel mogelijk na het communicatieproces zoals ik hiervoor heb benoemd gaat de raad over tot besluitvorming. De SGP steunt de wens van het college om in december over gaan tot besluitvorming over de vraag of we wel of geen onderzoek tot toetreding in de Drechtsteden gaan opstarten. Snelheid is geboden met het oog op duidelijkheid voor de ambtelijke organisatie. Het onderzoek tot toetreding Drechtsteden neemt ook enkele maanden in beslag en voordat er dan daadwerkelijk iets gebeurt zijn we weer een halfjaar verder.
  4. Na een raadsbesluit in december is in het eerste kwartaal van 2015 opnieuw communicatietraject nodig. De gemeenteraad zal intensief worden geïnformeerd over de mogelijkheid van toetreding in de Drechtsteden en consequenties daarvan. Deze informatie wordt eveneens gedeeld met inwoners, bedrijven en instellingen. Het is belangrijk om iedereen goed mee te nemen in dit proces.

Dus kortom; we houden als gemeente initiatief in het proces, we starten een communicatietraject op met inwoners, bedrijven en instellingen, we koersen aan op besluitvorming zo mogelijk in december met het oog op de vraag of we een onderzoek tot toetreding in de Drechtsteden gaan opstarten en we denken komende maanden na over het communicatietraject met inwoners, bedrijven en instellingen voor na het raadsbesluit in december aanstaande.

Arjan Meerkerk, fractievoorzitter

 

Tijdens de raadsvergadering van 6 november is besloten om:

  • toetreding tot Drechtsteden te gaan onderzoeken;
  • het college op te dragen een voorstel te doen om inwoners, instellingen en bedrijven te informeren en te raadplegen overeenkomstig het aangenomen amendement van T@B en SGP “Geef de samenleving een stem!”;
  • dit procesvoorstel zo snel als mogelijk nader uit te werken en uit te voeren zodat de  gemeenteraad op 18 december of tijdens de eerstvolgende raadsvergadering in 2015 een besluit kan nemen over starten van een onderzoek tot toetreding tot de Drechtsteden.