1 maart 2017

Debat over ophogen reserve Drechtsteden

 

Afgelopen donderdag (23 februari) debatteerde de gemeenteraad over de ophoging van de reserve voor toetreding Drechtsteden. De SGP heeft in haar bijdrage aangegeven in te kunnen stemmen met de ophoging. Er ontstond een felle discussie waarbij de oppositiepartijen CDA, PvdA, VVD en CU de coalitie verweten dat, op basis van een te positief voorgesteld financieel plaatje, gekozen is voor Drechtsteden. Partijen claimden dat ze dat voorzien hadden en daarom tegen de toetreding tot Drechtsteden gestemd hebben.

Voor CDA, PvdA en VVD (samen goed voor 4 zetels in de raad) was dit zelfs een reden om zelfs tegen het ophogen van de reserve te stemmen. Daarentegen kreeg het voorstel steun van T@B, CU en SGP (samen 13 zetels in de raad). De SGP vindt de kritiek dat de kostenraming te positief is voorgesteld veel te gemakkelijk en betreurt deze goedkope kritiek van de oppositiepartijen. Het besluit van juli 2015 was een bestuurlijke beslissing. Daarbij borduurde onze raad voort op eerdere besluiten waarbij wij als raad steeds unaniem optrokken. In aanloop naar het besluit zijn de kosten zo goed mogelijk in beeld gebracht. Daarbij waren de frictiekosten op PM (pro memorie) geraamd. Bij een aantal onderdelen zoals de ontvlechtingen uit bestaande gemeenschappelijke regelingen (zoals Avres) is toen ook aangegeven dat er afhankelijkheid was van externe factoren, zoals de medewerking van de andere gemeenten in de regeling.

Intussen is er veel meer duidelijkheid en zekerheid over de kosten van diverse onderdelen ontstaan als gevolg van de uitvoering van het raadsbesluit van 2015. Het college heeft de gemeenteraad daarover uitvoerig geïnformeerd en inzicht gegeven in de ontwikkeling van de kosten. Een groot zorgpunt hierin is dat Hardinxveld-Giessendam en Avres (rechtsopvolger van Avelingen Groep en Regionale Sociale Dienst) het niet eens geworden zijn over de hoogte van de uittredingsvergoeding. Hierdoor bestaat een risico dat onze gemeente meer moet betalen dan er in juli 2015 geraamd is. De SGP wil daar niet over speculeren en zeker niet daar nu al op vooruitlopen. 

 

Lees hier de toelichting van wethouder Boerman over het raadsvoorstel.

Lees hier de bijdrage van de SGP-fractie aan het debat.

Luister hier het gehele debat van 23 februari, inclusief andere sprekers, nog eens na.