22 september 2011
Discussie herziening welstandsbeleid.
Om als gemeente een bouwwerk op het uiterlijk te kunnen beoordelen is men verplicht om een welstandsnota te hebben. In deze nota wordt zo concreet mogelijk aangegeven aan welke eisen een bouwwerk uiterlijk moet voldoen. Door het inwerking treden van de Wabo per 1 oktober 2010 moet deze nota aangepast worden en is het tevens een moment om na te denken over de voor- en nadelen van het huidige beleid. Over het nut en de noodzaak van deze welstandseisen en ook de toepassing er van wordt verschillend gedacht. Een zoektocht om enerzijds de regelgeving met de daarbij behorende vertraging en kosten zo ver mogelijk terug te dringen, maar anderzijds enige invloed te houden om excessen te voorkomen.
Ter voorbereiding op deze discussie heeft het college een nota opgesteld waarin verschillende optie’s worden voorgesteld. De ontmoeting op 22 september is de gelegenheid voor u om als belanghebbende uw stem te laten horen. Graag willen we van u horen welke kaders er gesteld moeten worden om een balans te vinden tussen zekerheid en flexibiliteit.
Jasper de Jong, raadslid SGP
Op 13 oktober heeft de raad de volgende kaders voor een nieuw welstandbeleid vastgesteld, te weten:
a) Het nieuwe welstandbeleid vorm te geven op basis van de optie “Welstandsluw”.
b) De vrije sectorkavels in het gebied Tienmorgen-Noord aan te wijzen voor de pilot welstandsvrij bouwen (voorstel college van b&w).
Hieraan is toegevoegd door een meerderheidsbesluit van de gemeenteraad (Alleen de T@B en de VVD waren daar tegen): “en na een succesvolle afronding de proef uit te breiden naar een groter, nog nader te bepalen gebied. Na een positieve evaluatie van de tweede proef, zal de gemeente in beginsel – ter besluitvorming van de raad op dat moment – welstandsvrij worden, behoudens de nader aan te wijzen (historische-) karakteristieke linten”. Klik hier voor het amendement van het CDA, waarmee de CU, SGP, PvdA en CDA hebben ingestemd.
c) Geen specifieke welstandscriteria (op basis van modelbruggen) te formuleren voor de karakteristieke bruggen aan de Parallelweg en de Koningin Wilhelminalaan.
d) Geen verruiming van vergunningsvrij bouwen door welstandsvrij bouwen in de grenzen met het openbaar gebied (binnen 1m) en op het voordakvlak.
De gemeenteraad heeft aan het college opdracht verstrekt voor het maken van een nieuwe welstandsnota op basis van bovenstaande kaders en de in de discussienota genoemde uitgangspunten en randvoorwaarden.
Klik hier voor de motie van de ChristenUnie t.a.v. een nadere kaderstelling. Ook met deze motie hebben CU, SGP, PvdA en CDA ingestemd (Wederom waren de T@B en de VVD tegen).