25 maart 2014

Duiding verkiezingsuitslag.

Afgelopen maandagavond (24 maart j.l.) kwamen de lijsttrekkers van de politike partijen bijeen in de raadzaal om de verkiezingsuitslag te duiden.

Lijsttrekker Arjan Meerkerk bracht het volgende in:

De kiezer heeft gesproken. De stemmen zijn geteld. De SGP is blij met de hogere opkomst van bijna 71 procent. Het laat zien dat er grote betrokkenheid is van onze inwoners bij ons lokaal bestuur. Dat is belangrijk voor een goed functioneren van de democratie en dat willen we de komende jaren vasthouden!

T@B en SGP boekten beiden zowel winst in procenten als in stemmen. De ChristenUnie won wel tientallen stemmen, maar verliest procentueel licht door de hogere opkomst. De verkiezingsuitslag laat een tweetal zetelverschuivingen zien. Het CDA en de ChristenUnie verliezen een zetel, terwijl de T@B en de SGP beiden een zetel winnen. Een hertelling bracht hier geen verandering in.

Bijna één op de drie kiezers heeft vorige week woensdag op de T@B gestemd. De SGP vindt daarom dat de T@B aan zet is bij de vorming van een nieuwe coalitie. Wat ons betreft neemt Benhard van Houwelingen, als lijsttrekker, daarom na vanavond het initiatief voor de informatie. De T@B was in de achterliggende raadsperiodes een kritische luis in de pels van de gemeenteraad. Mij valt op dat de toon de achterliggende periode meer positief-kritisch is geworden. Wellicht kan de heer Van Houwelingen straks in zijn bijdrage aangeven of dit inderdaad zo is. Wat ik zie is dat de T@B vaker met goede ontwikkelingen meestemt en daarbij ook gewoon waardering uit spreekt. De SGP waardeert dat zeer positief.

Nu iets over de partij waar ik zelf toe behoor, de Staatkundig Gereformeerde Partij. De SGP heeft voor het eerst sinds jaren een forse stemmenwinst geboekt. 323 stemmen en 2,5% meer dan in 2010. Reden tot dankbaarheid. Wij zeggen hiervoor al onze kiezers dank, maar bovenal willen wij God danken dat Hij ons hiertoe in staat gesteld heeft. We zien deze verkiezingsuitslag als steun in de rug voor onze stabiele en principiële bijdrage aan het lokaal bestuur. De SGP wil ook de komende jaren een bijdrage leveren aan een goed bestuur van ons dorp door een rol in de coalitie (het college van B&W) te vervullen.

Bij het vormen van een nieuwe coalitie is inhoudelijke/programmatische overeenstemming tussen de fracties die samenwerken in de coalitie cruciaal. De SGP vindt het van belang dat er een stabiel en daadkrachtig gemeentebestuur komt. Hardinxveld-Giessendam staat voor een aantal cruciale opgaven:

  1. De economische ontwikkeling:  hierbij gaat het om de uitwerking van de economische pijler uit de VisieHG.
  2. De sociale ontwikkeling: ook één van de pijlers uit de visie. Concreet gaat het om de drie decentralisaties op het gebied van zorg, werk en inkomen.
  3. De financiële ontwikkeling: denk hierbij aan ontwikkeling van de rondexploitaties en financiële risico’s als gevolg van de efficiencykorting die het rijk toepast op de decentralisaties.
  4. De bestuurlijke ontwikkeling: denk aan de bestuurlijke heroriëntatie die nodig is als gevolg van het rapport Schutte.

De SGP stelt voor Benhard van Houwelingen als leider van de grootste partij aan te stellen als informateur. Wat ons betreft krijgt de informateur de taak om verkennende gesprekken met alle fracties te voeren over programmatische wensen/eisen. Het ligt voor de hand dat na de eerste ronde gesprekken kenbaar wordt gemaakt met welke fracties en personen de formatieronde wordt ingegaan. De SGP wenst Benhard van Houwelingen veel wijsheid en succes toe bij de informatie!

Arjan Meerkerk, lijsttrekker SGP