26 maart 2022

Duidingsbijeenkomst verkiezingsuitslag

Op donderdag 24 maart j.l. kwam de nieuwgekozen gemeenteraad tijdens een duidingsbijeenkomst bijeen in de raadszaal. De lijsttrekkers werden gevraagd hun visie te geven op de verkiezingsuitslag en hoe zij de eerste stappen van de formatie voorstellen.

Tijdens het duidingsdebat hebben de fracties van T@B, SGP en ChristenUnie aangegeven dat zij met elkaar gesprekken willen voeren over voortzetting van de huidige coalitie. Vervolgens willen zij in gesprek gaan met PvdA en CDA over mogelijkheden om ideeën mee te nemen in het uit te werken coalitieakkoord. De fracties starten met gesprekken op zaterdag 26 maart. Tussentijds zal er een update verschijnen over de voortgang van de gesprekken.

Fracties van PvdA en CDA gaven aan dat zij een brede coalitie als beperking zien voor de mogelijkheid om oppositie te voeren. Deze fracties geven er de voorkeur aan als een van de coalitiepartijen zich aansluit bij de oppositie. Volgens hen zou een van de partijen zich niet beschikbaar moeten stellen voor een plek in het college.

Volgens de SGP is een breed samengesteld college goed voor herkenbaarheid en afspiegeling van het beleid in het dorp. En ook coalitiefracties mogen het college positief-kritisch bevragen, dat is niet voorbehouden aan de oppositie. Hierover ontstond een kort gesprek tussen PvdA en SGP.

U kunt hier het debat terugkijken.

Lees hier  de bijdrage van de SGP aan dit debat.