22 augustus 2011

Duurzame en milieuvriendelijke bedrijfswagen voor gemeente Hardinxveld-Giessendam.

Oeps, die had ik niet horen aankomen”. Dat kan je zomaar overkomen als je de nieuwe Piaggio Porter Kipper van de gemeente ziet, de elektrisch aangedreven bedrijfsauto van de buitendienst.



Bij de keuze is nadrukkelijk gekeken naar aspecten als duurzaamheid en milieu-vriendelijkheid. Dat past ook in het beleid dat de gemeente voert. Zo schaften we vorig jaar een vrachtwagen aan met een dieselmotor die toen al voldeed aan de eisen die in 2012 van kracht worden.

Met dit bedrijfswagentje hebben we een stap verder gezet. Geluidsarm, geen uitstoot van CO2 en fijnstofvrij. Met een maximumsnelheid van 65 km per uur en een actieradius van 110 kilometer kan hij prima uit de voeten in ons dorp. De Piaggio zal worden ingezet voor onderhoud aan openbaar groen en op de begraafplaatsen, waar een fluisterstille wagen wel heel passend is.

De accu’s zijn zogenaamde gelaccu’s. Gel is bij een ongeluk veel gemakkelijker te verwijderen dan accuzuur. Het opladen kan via een gewoon stopcontact.  De normale oplaadtijd bedraagt 8 uur en bij snelladen slechts 2 uur.

Bij de nieuwe werkplaats zijn en worden diverse milieuvoorzieningen gerealiseerd, waaronder twee windmolens.  Zij zullen voldoende energie leveren om de Piaggio van stroom te voorzien. En daarmee is de cirkel rond. Onze nieuwe bedrijfswagen is volledig CO2 neutraal en daarmee optimaal milieuvriendelijk.

Op 22 augustus heb ik, tijdens de officiële overdracht, de sleutels van  de Piaggio in ontvangst genomen.

Theo Boerman, wethouder Milieu