5 mei 2010

Een trailerhelling langs rivier De Merwede.

Gelezen in de Giessenhofkrant: Een trailerhelling langs rivier De Merwede.

De SGP is altijd een voorstander geweest van deze trailerhelling, vandaar dat wij meenden u dit artikel niet te moeten onthouden.

Eindelijk is het dan zover ... De Trailerhelling!

De afgelopen 15 jaar is gebleken dat er een grote behoefte is vanuit de Hardinxveld-Giessendamse gemeenschap aan een trailerhelling langs rivier de Merwede. Drie jaar geleden is er een bijeenkomst geweest op het gemeentehuis met vele belanghebbenden en liefhebbers van de watersport. Vijf initiatiefnemers hebben op vrijwillige basis een plan gemaakt voor een trailerhelling. Met de gemeente Hardinxveld-Giessendam is uit vijf potentiële mogelijke locaties, de beste locatie uitgezocht.

Het terrein naast de rioolwaterzuivering en langs de rijksweg A15 is als beste locatie gekozen om een trailerhelling te realiseren. Veiligheid voor de beroepsvaart, goede parkeergelegen-heid en bereikbaarheid zijn belangrijk voor een geschikte locatie. Nou, dat is gelukt! De vergunningen zijn verleend en de vereniging “Watersportvereniging De Helling” zal de eerste helft van 2010 de infrastructuur aan gaan leggen.

Voorzitter Ard Strijker: Er waren nogal wat vergunningen nodig en we hebben voortdurend overleg gehad met Provincie, Rijkswaterstaat, Domeinen, Waterschap Rivierenland en niet te vergeten de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Er was echter, ondanks koortsachtig overleg toch nog bezwaar tegen de aanleg van de trailerhelling. Dit heeft de aanleg enige jaren vertraagd en kwam  mede door een vereniging in oprichting die tegen alle plannen waren en die in een door hun ontwikkeld plan, steun vonden bij diverse andere organisaties waaronder een financiële instelling binnen onze gemeente. Desondanks heeft de vereniging zich gerealiseerd wat voor natuurwaarde het gebied heeft en heeft daarom zelf een natuur-waardenonderzoek laten uitvoeren. Ook is er een compensatieplan geschreven wat gerealiseerd wordt binnen hetzelfde gebied en de buitendijkse ruimte tot twee maal zoveel compensatie, middels poeltjes, rietkragen, meidoorn en diverse andere planten. De locatie kwam na uitvoerig onderzoek als beste uit de bus en zodoende kunnen de inwoners van onze gemeente zich zorgeloos bezig houden met het beoefenen van de watersport, uiteraard als ze lid zijn van de vereniging.

De gemeente heeft onder leiding van wethouder Theo Boerman en middels contactpersoon Henk Verzijl hun uiterste best gedaan het hele concept tot uitvoering te kunnen brengen. Hier zijn enorm veel uren in geïnvesteerd om alles geregeld en uitgezocht te krijgen. De belangrijkste factor was en is de pachter, de heer Pieter van der Plas. Zonder zijn medewerking was een trailerhelling op deze locatie nooit mogelijk geweest, zeker vanwege het feit dat de familie Van der Plas deze grond al honderd jaar bewerkt, bejaagd en onderhoud. Kortom een hele klus.