23 december 2016

Evaluatie bomenbeleidsplan

 

In "Het Debat" van 22 december 2016 werd o.a. het bomenbeleidsplan geëvalueerd.

Namens de SGP voerde Arie van den Berg het woord, hij bracht het volgende in:

Voorzitter,

In de Bijbel krijgt de mens van God de opdracht om de aarde te bebouwen en te bewaren. De SGP ziet het daarom als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat ook onze kinderen en kleinkinderen op een gezonde en leefbare aarde kunnen wonen. Wij dragen daar als mens verantwoordelijkheid voor.

Bij deze verantwoordelijkheid behoort ook de manier waarop wij met het groen in ons dorp omgaan. Het belang van een goed bomenbestand is alom bekend. Zij zorgen niet alleen voor zuurstof, maar doen nog veel meer, zoals onder andere het opnemen van fijnstof uit de lucht. Belangrijke zaken dus. Een goed beleid hierop is een taak van het gemeentebestuur.

De op 1 januari 2013 in werking getreden verordening die nu geëvalueerd wordt is daar een mooi voorbeeld van. Deze verordening is gericht op instandhouding van een goed bomenbestand. Duidelijkheid voor de inwoners over de bomen die mogen worden gekapt zonder vergunning en waar wel toestemming voor nodig is. Verder worden beeldbepalende bomen, bepaalde linten en groene zones beschermd. Ook is het goed dat de subsidie voor onderhoud vanmonumentale bomen op particuliere erven is verhoogd.

Tot slot. Het bomenbeleidsplan blijkt de afgelopenjaren goed te hebben gewerkt. Wij kunnen als SGP instemmen met de evaluatie ende voorstellen ter aanpassing en verbetering zoals door het college voorgesteld.

Ik dank u,

Arie van den Berg, raadslid SGP