5 mei 2017

Extra gemeentelijke bijdrage ten behoeve van Veilig Thuis en Crisis Interventie Team

In het Debat en Besluit op 20 april 2017 jl. werd in de gemeenteraad gesproken over de extra bijdrage door onze gemeente ten behoeve van het goed kunnen functioneren van Veilig Thuis en het Crisis Interventie Team. Hieronder volgt  de bijdrage zoals die door Arie van den Berg  namens de SGP tijdens het debat werd ingebracht:

Voorzitter,

De SGP heeft er kennis van genomen dat het college de positionering van Veilig Thuis en het Crisis Interventie Team later aan de orde wil stellen. Wij zullen hierover nu ook geen zienswijze geven. Wel ligt voor ons een verzoek om een extra bijdrage van onze gemeente van € 52.449,--

Dit geld is nodig om te zorgen dat Veilig Thuis waar de meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld binnenkomen optimaal functioneert en het Crisis Interventie Team die de meldingen onderzoekt, hun werk op goede en verantwoorde wijze te kunnen laten doen. Wij beseffen dat het hier gaat om hulp aan kwetsbare doelgroepen. Het is daarom verblijdend om te zien dat achterstanden in het afhandelen van meldingen rond huiselijk geweld of kindermishandeling die in eerste instantie ontstonden zijn weggewerkt.

Voorzitter, huiselijk geweld en kindermishandeling grijpen diep in de persoonlijke levenssfeer in en vragen een voortvarende en zorgvuldige aanpak. Voorkomen is beter dan genezen en daarom zou het naar onze mening goed zijn  het ontstaan van kindermishandeling en huiselijk geweld tegen te gaan door te investeren in het vroegtijdig signaleren binnen de 1e en 2e lijns zorg. Door lokaal te investeren in de basisvoorzieningen, zal de druk op de meldpunten Veilig Thuis het Crisis Interventie Team mogelijk minder worden! Wij zijn benieuwd naar de visie van andere fracties en de wethouder hierop. Voor nu vindt de SGP het verantwoord dat de benodigde gelden gebruikt worden uit het Sociaal Domein. Wij geven onze instemming aan het verlenen van de extra bijdrage.

Ik dank u

Arie van den Berg, raadslid SGP