12 april 2018

Facilitypoint De Peulen

 

Bijdrage van dhr. De Jong namens de SGP, tijdens het raadsdebat van 12 april 2018:

‘’Het voorliggende definitieve bestemmingsplan is het sluitstuk van een lang voortraject. Reeds in de structuurvisie van 2005 was deze locatie aangemerkt als ontwikkellocatie met een strategische ligging. In 2012 werd in het horecabeleid vastgelegd dat op deze locatie horecafunctie mogelijk gemaakt kon worden. De SGP-fractie constateert dat het proces goed doorlopen is om te komen tot een definitiefbestemmingsplan. De gemeenteraad is op diverse momenten meegenomen in het proces en er zijn informatiemomenten geweest voor de inwoners. Het plan voorziet in een stevig financieel resultaat. Het draagt bij aan realisatie van extra arbeidsplaatsen en aantrekkelijkheid als vestigingsplaats van onze gemeente.

Wat de reclamemasten betreft, voorzitter, is het een apart verhaal. We zouden één mast gaan verplaatsen, maar voordat de tweede geplaatst wordt, staat nummer drie al op de oude plek. Dit is waar meerdere raadsleden al op geduid hebben en wat ook mijn worsteling is. Ze leveren wel een substantiële structurele bijdrage aan inkomsten voor onze gemeente en dat is in lijn met de opdracht die wij als gemeenteraad in het verleden hebben meegegeven. Even terugkomend op de toezegging die in het verleden gedaan is en de verwachting die uitgesproken is dat er geen derde mast zou komen en dat die tweede er niet opnieuw zou komen: Dat was tot nu toe onduidelijk en ik weet dat wij een economisch slechte tijd achter de rug hebben. De verwachting was dat die tweede mast bijna niet vol gekregen zou worden met reclame. Niemand verwachtte een situatie dat er weer ruimte zou komen voor een derde. Vanuit dat perspectief is dat toen ingegeven. Dat is mijn beleving.

De SGP-fractie is wel blij dat het college met de exploitant heldere afspraken heeft gemaakt over het weren van aanstootgevende reclame.

Tot slot voorzitter, de SGP heeft een dubbel gevoel bij de mogelijkheid van een fastfoodketen. En dat is met name dat het vermoedelijk op zondag geopend zal zijn. We leven in een land, waarin landelijk is bepaald, dat horecavestigingen op zondag open mogen zijn.  Daar kunnen we als gemeente helaas niks tegen doen en dat betreuren wij vanuit de grond van ons hart.

Verder kunnen we wel instemmen met het voorliggende collegevoorstel, zoals het nu voor ons ligt.’’

Jasper de Jong, SGP raadslid