8 juni 2016

Fractiebezoek dijksynagoge Sliedrecht

Op donderdagavond 26 mei bracht de SGP fractie een bezoek aan de dijksynagoge in Sliedrecht. Ook de wethouder, een aantal leden van het bestuur en de PR commissie waren aanwezig, alsmede een aantal partners van de fractie- en bestuursleden.
 
Dhr. P. den Breejen vertelde over wat er allemaal in de synagoge te zien is. Bijvoorbeeld wat betekenen de granaatappelen op de Thorakast.
Maar ook hoe het er aan toe gaat tijdens een dienst, bijvoorbeeld dat er minimaal 10 mannen aanwezig moeten zijn, anders kan een dienst geen doorgang vinden.
 
Tijdens het koffiedrinken beneden in de synagoge werd wat verteld over het rituele bad (mikwe) en zagen we een fototentoonstelling over de geschiedenis van de joden in Hardinxveld en Sliedrecht en de geschiedenis van de synagoge zelf. 
Dhr. P. van Wijngaarden vertelde nog het een en ander over de geschiedenis van de synagoge, waarom die bijvoorbeeld op de grens van Hardinxveld en Sliedrecht stond. Het is notabene de enige Dijksynagoge ter wereld!

Maar ook dat de dijkverzwaring de redding van de synagoge is geweest. De synagoge was zwaar vervallen en zou vanwege de dijkverzwaring gesloopt worden, maar toen men aandacht schonk aan de rijke geschiedenis van deze synagoge heeft men besloten deze te verplaatsen en geheel te renoveren.
In 2003 werd de synagoge opnieuw ingewijd en nu worden er naast diensten veel activiteiten waaronder rondleidingen georganiseerd.
Wij raden iedereen aan om een bezoek te brengen aan dit prachtige monumentale pand.

Bekijk ook de foto's van het bezoek.

{snippets_42}

Op woensdag 11 mei jl. vond in de Dijksynagoge de jaarlijkse Jom Hasjoa herdenking plaats. Meer hier over leest u inons nieuwsbericht.