15 september 2015

Fractiebezoek Dordrecht

Op zaterdag 12 september j.l. had de fractie weer het jaarlijkse uitje, dit jaar met bestemming Dordrecht. Nu de gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam heeft besloten om de koers naar de Drechtsteden te verleggen, wilden wij als (steun)fractie van de SGP in de grootste gemeente van de zes Drechtstedengemeenten, te weten Dordrecht, ook wel eens de sfeer proeven.

Kwart voor 3 vertrokken we naar Dordrecht, waar we met koffie en gebak werden onthaald in Vriesestaete.

Om half 4 werden we opgehaald door de gids voor een stadswandeling. Aangezien het open monumentendag was, vielen we met onze neus in de boter.

We konden dus verschillende historische gebouwen van binnen bezichtigen,  hier maakten we dan ook dankbaar gebruik van. We bezochten onder andere Het Hof. Hier werd in 1572 de basis gelegd voor een onafhankelijke Republiek. Het Arend Maartenszhof, de Lutherse kerk (Trinitatiskapel), de Augustijnenkerk en de schitterende parochie S. Maria Maior van de Oud Katholieke kerk.

De enthousiaste gids vertelde honderduit. Zo kwamen we te weten hoe de naam Dordrecht is ontstaan. De oorspronkelijke naam was Thuredrith, doorwaadbare plaats in het riviertje de Thure. Later is deze naam veranderd in Dordrecht. Dordrecht is in Holland de stad met de oudste stadsrechten. In Dordrecht staat het grote standbeeld van Johan en Cornelis de Witt, die beiden in Dordrecht geboren zijn. Dit en nog veel meer wetenswaardigheden kregen wij te horen.

Als afsluiter hadden we een heerlijk diner in het museumrestaurant Art & Dining. De zaal waar we aten deed denken aan een staatsbanket met prachtige schilderijen rondom.

Zo kunnen we als (steun)fractie en partners terugkijken op een gezellig uitje, waar we met elkaar de conclusie trokken dat er op zo'n korte afstand van Hardinxveld zo'n rijke historie is te vinden, ook voor ons protestanten.

Cees Lock, steunfractielid

Bekijk ook de foto's van dit bezoek.

{snippets_46}