4 december 2014

Gemeenteraad in gesprek over toetreding regio Drechtsteden

De gemeente Hardinxveld-Giessendam organiseert momenteel diverse bijeenkomsten waarin inwoners, ondernemers en instellingen geïnformeerd worden over de bestuurlijke toekomst van Hardinxveld-Giessendam. Tevens krijgen mensen de gelegenheid om hun mening te geven in de vorm van tips en tops. Wellicht heeft u erover gelezen in het Kompas of elders. Door middel van de onderstaande informatie wil de SGP u informeren over het proces en u in de gelegenheid stellen om uw mening aan ons kenbaar te maken.

1. Wat is er aan de hand?

De gemeenten in de Alblasserwaard (Molenwaard, Giessenlanden, Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam) hebben in de achterliggende maanden intensieve gesprekken gevoerd over samenwerking. Deze gesprekken zijn niet tot een gezamenlijk resultaat gekomen. De verschillen tussen de gemeenten waren helaas te groot om er samen uit te komen. De gemeenteraad is hierover op 6 november jl. tijdens een openbare raadsvergadering geïnformeerd door het college van B&W. Het college stelt voor om, in lijn met het raadsbesluit van 2012, nu aansluitingsmogelijkheid bij Drechtsteden te onderzoeken. Op 6 november heeft de gemeenteraad besloten dat voorafgaand aan dit besluit het gesprek met inwoners, ondernemers en instellingen gevoerd moet worden. Gehoord hebbend de reacties van de inwoners, ondernemers en instellingen zal de gemeenteraad op 18 december al dan niet besluiten een verzoek te doen tot het verrichten van onderzoek met het oog op mogelijke toetreding tot de regio Drechtsteden.

2.Waarom zoekt onze gemeente meer samenwerking met andere gemeenten?

In feite zijn er twee aanleidingen:
1. Onze gemeenteraad is in 2012 na uitvoerig onderzoek tot de conclusie gekomen dat ambtelijke versterking noodzakelijk is om kwalitatief en betaalbaar diensten te kunnen verlenen aan inwoners, bedrijven en instellingen. De gemeenteraad besloot deze samenwerking in eerste instantie te gaan zoeken in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (samenwerking tussen Giessenlanden, Molenwaard, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam en Zederik). De gemeenteraad besloot destijds dat als het niet zou lukken in de AV, het verkennen van mogelijkheden bij Drechtsteden ook een reële optie was.

2. Het verschijnen van het rapport Schutte in februari 2014 wat heeft geadviseerd om over te gaan tot vorming van een gemeente Vijfheerenlanden (Leerdam, Zederik en Vianen) en een gemeente Alblasserwaard (Gorinchem, Giessenlanden, Hardinxveld-Giessendam en evt. Molenwaard). De gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen hebben gezamenlijk besloten om te bekijken of ze met elkaar kunnen fuseren. De gemeenten in de Alblasserwaard (Giessenlanden, Gorinchem, Molenwaard en Hardinxveld-Giessendam) zijn vervolgens met elkaar in gesprek gegaan over een samenwerkingsvorm tussen die gemeenten. Zoals hierboven beschreven zijn die gesprekken mislukt.

3. Het college stelt nu voor om toetreding tot de regio Drechtsteden te gaan onderzoeken. Wat is de regio Drechtsteden?

De regio Drechtsteden is een samenwerkingsverband van de gemeenten Dordrecht, Hendrik Ido Ambacht, Alblasserdam, Zwijndrecht, Papendrecht en Sliedrecht. Het gaat hierbij om zelfstandige gemeenten die intensief met elkaar samenwerken. Door samen te werken kunnen ze dienstverlening naar inwoners, bedrijven en instellingen verbeteren en betaalbaar houden. Klik onderaan voor een presentatie met meer informatie over het samenwerkingsverband Drechtsteden.

4. Kan Hardinxveld-Giessendam nog wel zelfstandig blijven?

Tot nu toe heeft de gemeenteraad als geheel steeds uitgesproken dat we als gemeente zelfstandig willen en ook kunnen blijven. Maar daarbij had de gemeenteraad wel een aantal kanttekeningen: 1. We zullen intensief moeten samenwerken met een aantal andere gemeenten. 2. De samenwerking met andere gemeenten moet goed democratisch gecontroleerd/gelegitimeerd worden door de gemeenteraad. Nu samenwerking in de Alblasserwaard is mislukt wordt zelfstandigheid lastiger. Als blijkt dat het onderzoek tot toetreding tot de regio Drechtsteden succesvol is kan Hardinxveld-Giessendam een zelfstandige gemeente blijven. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Hardinxveld-Giessendam dan een aantal extra taken overdraagt aan het samenwerkingsverband Drechtsteden. Daar staat tegenover dat binnen de Drechtraad democratische controle is over de besluitvorming. De Drechtraad is een evenredige afspiegeling van de afzonderlijke gemeenteraden.

5. Gaat de provincie niet ingrijpen nu de besprekingen in de Alblasserwaard mislukt zijn?

Onze burgemeester Augusteijn heeft gedurende het proces contacten onderhouden met de provincie. Vorige week zijn de burgemeesters van de vier gemeenten uit de Alblasserwaard gezamenlijk bij de Commissaris van de Koning en de Gedeputeerde op bezoek geweest om verslag te doen van de uitkomsten van de besprekingen. Daarin is geconstateerd dat men er niet gezamenlijk uitgekomen is, ondanks dat daar stevige inspanningen voor geleverd zijn.

De provincie heeft geconstateerd dat het eindplaatje er als volgt uit lijkt te gaan zien: fusie tussen Molenwaard en Giessenlanden, toetreding van Hardinxveld-Giessendam tot Drechtsteden en een zelfstandig Gorinchem. De provincie heeft aangegeven dat als dit alles zo zijn beslag krijgt er een aantal knelpunten worden opgelost. Daarmee is er voor de middel lange termijn een oplossing voor alle gemeenten in de regio. De provincie ziet dan ook geen reden om in te grijpen. In de brief van Gedeputeerde Staten kunt u lezen dat er waardering wordt uitgesproken voor de inspanningen van de gemeentebesturen.

6. Toetreding tot de regio Drechtsteden? Wat zijn daarvan de gevolgen?

Het is heel belangrijk dat de financiële, organisatorische en personele gevolgen van een eventuele toetreding tot de regio Drechtsteden in kaart worden gebracht. Tijdens de verschillende bijeenkomsten met inwoners, instellingen en ondernemers zijn diverse vragen geïnventariseerd, zoals: Wat betekent het voor de sociale dienst en sociale werkvoorziening? Wat zijn de gevolgen voor het personeel van de gemeente? Wat zijn de kosten van toetreding tot de regio Drechtsteden? En wat levert het ons eigenlijk op? Wat is de invloed van Hardinxveld-Giessendam in de regio Drechtsteden? Als de gemeenteraad op 18 december besluit tot het uitvoeren van een onderzoek is er naar verwachting voor de zomer van 2015 meer helderheid over de uitkomsten van het onderzoek. 

7. Toetreding tot de regio Drechtsteden? Wat vindt u belangrijk? Geef het aan ons door!

De SGP wil graag weten wat u belangrijk vindt in de aanloop naar het raadsbesluit op D.V. donderdag 18 december. Wilt u uw mening aan ons kwijt? Hebt u behoefte aan een nadere toelichting? Hebt u een vraag of opmerking? U kunt contact opnemen met één van onze fractieleden.

Klik hieronder voor meer informatie: