8 februari 2014

HET VERKIEZINGSPROGRAMMA TOEGELICHT (3).

ONDERWIJS

Goed onderwijs is volgens de SGP essentieel voor vorming en ontwikkeling van kinderen. Scholen kunnen het beste zelf bepalen op welke manier zij de lessen geven. Toch heeft ook de gemeente Hardinxveld-Giessendam een belangrijke rol met betrekking tot onderwijs. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor bouw en onderhoud van schoolgebouwen. De SGP vindt het van groot belang dat scholen goede huisvesting krijgen. Huisvesting die voldoet aan bouwkundige en onderwijskundige eisen van deze tijd.

In de achterliggende raadsperiode is veel geïnvesteerd in onderwijs. Denk aan de nieuwbouw voor de Wilhelminaschool die in 2013 gereed is gekomen. In de raadsvergadering van 30 januari heeft de gemeenteraad ingestemd met beschikbaarstelling van een bedrag van 1,7 miljoen euro voor een nieuwe Regenboogschool. Het schoolbestuur heeft lang uitgezien naar vernieuwing van het schoolgebouw, wat in slechte staat verkeert, en nu is het eindelijk zover. De SGP vindt nieuwbouw een goede zaak. Er komt veel op scholen af, zoals de ontwikkelingen rondom passend onderwijs, waarbij meer leerlingen in het reguliere onderwijs dienen te worden ondersteund. Een nieuw gebouw kan dit mede mogelijk maken.  

 

Gezien de ontwikkelingen rondom jeugdzorg is samenwerking tussen zorginstellingen, scholen en gemeente steeds belangrijker. De lokale directiekring vervult een belangrijke functie als gespreksplatform hiervoor. Het is belangrijk dat de gemeente de goede verstandhouding met de directiekring waarborgt en verder versterkt. In de achterliggende jaren is door intensieve samenwerking tussen directiekring, diaconieën en gemeente preventievoorlichting door de stichting voorkom gerealiseerd. De SGP zou het fantastisch vinden als de komende jaren dit preventieprogramma kan worden uitgebreid met een onderdeel mediawijsheid. Daarnaast zou het goed zijn als het programma kan worden uitgebreid naar het voortgezet onderwijs.

Wij hebben in onze gemeente ook diverse vormen van voortgezet onderwijs. Daarmee vervult onze gemeente zelfs een regiofunctie. In de achterliggende periode ben ik twee keer op bezoek geweest bij Bouwmensen Zuid-Holland-Zuid (voorheen: Bouwschakel). Jongeren worden hier opgeleid voor een baan in de bouw of infrastructuur. Na afronding van hun opleiding levert dit een MBO-niveau 1 t/m 4 kwalificatie op. De SGP draagt deze opleidingsinstelling een warm hart toe. Hier worden vakmensen opgeleid dóór vakmensen. Het ideaal van Bouwmensen ZHZ is dat jongeren vier dagen per week werken en één dag leren. Veruit de beste opleidingsroute voor deze doelgroep! Bouwmensen ZHZ heeft vanwege de economische crisis veel moeite om jongeren in de bouw geplaatst te krijgen. De vraag is: wordt in gemeentelijke projecten een plek gereserveerd voor een x-percentage jongeren in opleiding? Dat is van belang om bij een aantrekkende markt ook jonge aanwas van goede vakmensen te hebben. De SGP heeft oog voor goed onderwijs!

Arjan Meerkerk, lijsttrekker