12 februari 2014

HET VERKIEZINGSPROGRAMMA TOEGELICHT (4).

BOUWEN EN WONEN

Onlangs is de regionale woonvisie vastgesteld. Een document waar per gemeente in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden gekeken is naar voorzieningen/werkgelegenheid/ontsluiting/vraag en aanbod. Daarin is naar voren gekomen dat we de afgelopen periode in Hardinxveld-Giessendam wel voldoende appartementen hebben gebouwd, waardoor de senioren binnen de gemeente zijn blijven wonen. Echter door een te laag aandeel nieuwe gezins- en starterswoningen te bouwen is er helaas een uitstroom van gezinnen naar de buurgemeenten geconstateerd. De SGP betreurt dit omdat wij weten dat veel jongeren graag willen blijven wonen in hun geboortedorp. Juist als voorzieningendorp, met een goede ontsluiting en werkgelegenheid, zijn er veel mogelijkheden voor starters op de woningmarkt. Daarom is het van belang om met voortvarendheid te starten met bouwen in de Blauwe Zoom in Beneden-Hardinxveld en in Morgenslag in Boven-Hardinxveld. De SGP pleit voor een lange termijnvisie in plannen waarbij er een zorgvuldige afstemming moet zijn tussen vraag en aanbod van verschillende woontypen en prijsklassen.

Als SGP zijn we een groot voorstander van de ontwikkeling van het gezondheidscentrum waar de huisartsen, de apotheek, een fysiotherapeut, een psycholoog, een Arbo-arts en de Rivas onderdak krijgen. Een waardevolle ontwikkeling, centraal gelegen en ook met openbaar vervoer goed bereikbaar.

Woningstichting Omnivera is op dit moment volop bezig met de voorbereiding van de reconstructie/nieuwbouw in de Oranjebuurt in Boven-Hardinxveld. Hierbij worden 92 woningen uit de 50’er jaren gesloopt. Een gedeelte van de nieuw te bouwen woningen zal opnieuw worden verhuurd. De huur van deze woningen zal aanzienlijk stijgen voor de bewoners, maar door duurzame materialen te gebruiken en energiebesparende maatregelen te treffen wordt de huurverhoging gereduceerd. Een deel van de woningen wordt als koopwoning aangeboden. Afstemming van de wensen en behoeften vindt vooraf plaats met de bewoners. Goede communicatie vinden wij van het grootste belang.

De SGP is ook een voorstander van het ruimhartig benaderen van het invullen van verschillende braakliggende locaties, o.a. aan Buitendams (JEHA), Locatie Het Fort in de Peulen en locatie ”IJzergieterij”. Het herstructureren van dit soort “leegstaande bedrijfspanden” geeft een verduurzaming van de directe omgeving. De SGP is voor een aantrekkelijke woonomgeving met voldoende parkeerplaatsen, groen en water.

Jasper de Jong, nr. 3 op de kandidatenlijst en huidig raadslid