18 februari 2014

HET VERKIEZINGSPROGRAMMA TOEGELICHT (5).

Economie en bedrijvigheid

Het lokale bedrijfsleven is erg belangrijk voor een gezonde economische toekomst van onze gemeente. Het bedrijfsleven zorgt voor werk en inkomen en daarmee voor welvaart in ons dorp. Hiermee blijft ons dorp aantrekkelijk om in te wonen en te leven. Naast een goede verstandhouding met het bedrijfsleven is het belangrijk de samenwerking met het bedrijfsleven verder te intensiveren.

De afgelopen periode heeft de SGP al het nodige gedaan in het kader van samenwerking met het bedrijfsleven. Zo heeft de fractie diverse bedrijfsbezoeken afgelegd. Het is de bedoeling hier ook de komende raadsperiode mee door te gaan.

Wat de SGP betreft is het tijd voor de daad bij het woord. We willen ruimte geven om te ondernemen en met het bedrijfsleven samenwerken als partners. Partnerschap betekent niet alleen luisteren en faciliteren. Partnerschap betekent ook dat je samen nadenkt over beleid, stil staat bij de gevolgen van het beleid voor de ondernemers en waar mogelijk de belangen van onze lokale ondernemers behartigt in de regio, de provincie of bij het Rijk.

Ruimte om te ondernemen wordt gestimuleerd door aantrekkelijke, hoogwaardige en goed bereikbare bedrijventerreinen. In dit kader is het uitvoeren van het ontwikkelingsplan voor het havengebied en bedrijventerrein Boven – Hardinxveld belangrijk. Ook dienen de mogelijkheden voor de herinrichting van het bedrijventerrein Nieuweweg onderzocht te worden. De SGP is verder voorstander van het mogelijk maken van de ontwikkeling van een bedrijventerrein tussen de spoorlijnen MerwedeLingeLijn en Betuweroute.

Daarnaast zou het goed zijn als de ondernemers in ons dorp zich meer zouden verenigen dan tot nu toe het geval is, bijvoorbeeld per bedrijventerrein. In dat geval vormen ze een betere gesprekspartner van de gemeente.

De economie houdt niet op bij de grenzen van onze gemeente. De samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs in de regio’s Drechtsteden en Alblasserwaard en Vijfheerenlanden dient te leiden tot het verbeteren van de aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Met name de maritieme sector is bij uitstek geschikt voor een dergelijke regionale samenwerking, omdat deze sector in de genoemde regio’s sterk vertegenwoordigd is.

Bovenstaande onderwerpen komen ook aan de orde in de eind vorig jaar gepresenteerde Economische Visie van onze gemeente. De SGP maakt zich daarom sterk voor de uitvoering van deze Economische Visie.

Jan Noordzij, nr. 4 op de kandidatenlijst