20 februari 2014

HET VERKIEZINGSPROGRAMMA TOEGELICHT (6).

Bestuur en organisatie

Veelal wordt samengaan van gemeenten gezien als dé oplossing om het hoofd te bieden aan de toenemende complexiteit van vraagstukken in de samenleving. De overdracht van taken vanuit het rijk zorgt ervoor dat deze wind verder aanwakkert. In de sterke gerichtheid op herindeling van gemeenten wordt snel voorbijgegaan of herindeling wel tot verbetering leidt op álle terreinen waarop de gemeente acteert. Het is een verstandig principe om de organisatie en het functioneren scherp in het oog te houden. Daarbij is steeds de vraag hoe de prijs-kwaliteit verhouding kan worden verbeterd met oog voor eventuele kwetsbaarheid. In de meeste gevallen pakt een herindeling echter nadelig uit voor de inwoners van die nieuwe gemeente. De woonlasten worden vaak hoger. Daar zijn heel veel voorbeelden van in het land. De SGP is er een voorstander van om vanuit de inhoud de juiste oplossing bij het probleem te zoeken. Zij wil dat doen als zelfstandige gemeente en wij zien daarvoor ook mogelijkheden.

De SGP hoopte dat de A&V ongedeeld zou blijven en heeft steeds voor ogen gehad een samenwerking in de gehele AV-regio vanuit eigen zelfstandigheid. Het is dan ook ronduit teleurstellend dat de commissie Schutte geen reden ziet om een apart bestuurlijk samenwerkingsverband voor de regio A&V in stand te houden. De commissie Schutte ziet gewoon geen toekomst voor de regio A&V. Burgemeester Blase heeft daarom ook duidelijk zijn teleurstelling laten merken. “Het advies van de commissie Schutte wijkt zo ver af van onze opvattingen, dus willen ons hier niet aan verbinden”.

Wat verder opvalt aan het advies van de commissie Schutte is dat er geen drie gelijkwaardige gemeenten zijn voorgesteld, terwijl dat wel in de opdracht van het bestuur van de regio A&V stond. Als het advies zijn beslag zou krijgen hebben we straks de  volgende gemeenten: Molenwaard = 29.190 inwoners, Gorinchem + H’veld-G’dam + Giessenlanden = 67.328 inwoners en Leerdam + Zederik + Vianen = 53.874 inwoners en evt. met Lingewaal erbij = 64.929 inwoners.

De SGP wil samen met de andere fracties verkennen welke opties er nu zijn. Daarbij maakt de SGP zich sterk voor een zelfstandige gemeente. Uiteraard met intensieve samenwerking met het oog op kostenbesparing en vermindering van kwetsbaarheid. Wij vinden het belangrijk dat samenwerkingspartners qua identiteit passen bij onze gemeente. Het advies van de commissie Schutte gaat daar helaas totaal aan voorbij. Het voorstel van de commissie Schutte om Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Giessenlanden in 2018 te laten fuseren is daarom voor de SGP absoluut geen optie. Een verkenning van de mogelijkheid om aan te sluiten bij de Drechtsteden is wat de SGP betreft daarom opnieuw een optie die overwogen moet worden.

Wat betreft het bestuur van de gemeente is de SGP een voorstander dat wordt ingespeeld op het zelf organiserend vermogen van de samenleving (minder overheid, meer burger). Overhead- en uitvoeringskosten moeten op alle terreinen worden teruggedrongen. De gemeente blijft taken waarbij nabijheid, kennis van het gebied en van inwoners en het snel kunnen handelen belangrijk zijn, zelfstandig uitvoeren. Taken die de gemeente uitvoert moeten kritisch worden doorgelicht vanuit de vraag of we die taak kunnen beëindigen of afstoten.

De financiële beheersbaarheid, verhouding prijs-kwaliteit en transparante verantwoording over bereikte resultaten zijn belangrijke speerpunten.

Jan de Vos, nr. 2 op de kandidatenlijst en huidig fractievoorzitter