24 februari 2014
HET VERKIEZINGSPROGRAMMA TOEGELICHT (7).
Een nette straat, dat staat!!
Mensen hechten veel waarde aan een goed verzorgde openbare ruimte. Dat blijkt ons iedere keer weer uit gesprekken die wij voeren. Een net ingerichte en goed onderhouden buitenruimte. Dat is goed voor de kwaliteitsbeleving van uw buurt. Het heeft ook nog eens een positief effect op de waarde van uw woning. De SGP heeft daar oog voor.
In de achterliggende jaren is een uitgebreid ‘inhaalprogramma openbare ruimte’ tot uitvoering gebracht. Op het gebied van voet- en fietspaden, wegen, openbaar groen, watergangen, openbare verlichting en speelplaatsen. Veel is vastgelegd in beleidsplannen. Daarin zijn hoofdlijnen beschreven en kwaliteiten en financiële kaders vastgelegd. Dat geeft richting om op een gestage en gestructureerde wijze de openbare ruimte te verbeteren en te blijven onderhouden.
Ook op de openbare ruimte heeft de gemeente moeten bezuinigen. Desondanks is er veel gebeurd en heeft de kwaliteit er niet al te zeer onder geleden. De SGP vindt het belangrijk dat plannen worden gedeeld met bewoners. De afgelopen jaren is daar de nodige ervaring mee opgedaan. Van uitsluitend informeren tot directe inbreng bij het ontwerp. De SGP wil daarmee doorgaan in de nieuwe periode. Daarbij moet de vorm en de mate van inbreng aansluiten bij het type project.
In de afgelopen jaren zijn er belangrijke veranderingen opgetreden in de organisatie van de buitendienst. De afvalinzameling doet de gemeente niet meer zelfstandig. Die is volledig ondergebracht bij ‘Waardlanden’. Een robuuste samenwerking van 6 gemeenten. De afvalstoffenheffing hebben we sinds 2010 met € 35,- per huishouden kunnen verlagen. Ook voor het beheer en onderhoud van de openbare verlichting heeft de gemeente samenwerking gezocht. Dat doen we nu gezamenlijk met 10 gemeenten. De besparing is ook daar aanzienlijk.
De SGP wil dit succesvolle beleid voortzetten. Er is nog genoeg te doen. Er wordt nu gewerkt aan een beheerplan ‘Begraafplaatsen’. Het is nodig dat er ook een beheerplan ‘Bruggen’ en een beheerplan ‘Watergangen’ komt. Dan zal het onderhoud en beheer van de openbare ruimte compleet zijn beschreven en kwalitatief en financieel zijn ingekaderd.
De SGP wil het werkterrein van de wijkteams ‘beheer openbare ruimte’ uitbreiden. Wijkteams moeten de ogen van de gemeente voor de complete buitenruimte worden. Dus niet alleen voor het openbaar groen, maar ook voor de stoeptegel die gevaar oplevert en het straatnaambord dat onleesbaar is geworden.
In de nieuwe raadsperiode wil de SGP met voortvarendheid werken aan een hondenpoepbeleid. Dit item is tot nu toe blijven liggen wegens geldgebrek. De ergernis nummer één van veel inwoners, de achtergelaten hondendrol, moet in goede samenspraak zijn op te lossen! Ons uitgangspunt is een sterke verantwoordelijkheid voor de hondenbezitters met goede facilitering van hondenbaasjes door de gemeente.
De kwaliteit van de woonomgeving kan worden versterkt door bewoners te laten participeren in het onderhoud van het openbaar groen. De SGP wil in de nieuwe raadsperiode verkennen op welke wijze en onder welke condities dat gestalte kan krijgen.
De onderhoudsbudgetten zijn de laatste jaren verminderd. Door bezuinigingen, door het niet toepassen van inflatiecorrectie en door het niet corrigeren voor areaaluitbreiding. De SGP heeft daar vorig jaar, bij het vaststellen van het nieuwe beheerplan ‘wegen’, met een amendement de vinger bij gelegd. Het ingediende amendement is door de raad unaniem aangenomen.
Nu we het over wegen hebben, de SGP wil bij de herinrichting van wegen voorrang geven aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen, ouderen en minder validen. Bij de reconstructie van de Peulenlaan worden bijvoorbeeld de fietspaden zoveel mogelijk fysiek gescheiden van de rijbaan.
De SGP wil dat er op een planmatige wijze gewerkt wordt aan een langjarige visie op de kwaliteit van de openbare ruimte. Daarvoor wil zij voldoende middelen beschikbaar stellen om een afgesproken kwaliteit ook daadwerkelijk te borgen.
Theo Boerman, nr. 5 op de kandidatenlijst en huidig (beoogd) wethouder