3 maart 2014

HET VERKIEZINGSPROGRAMMA TOEGELICHT (8).

OOg voor inspanning en ontspanning!

Afgelopen week was er een boeiend debat met sportverenigingen uit onze gemeente. We spraken over subsidiering door de gemeente, aanwezigheid van sportvoorzieningen en onderlinge samenwerking tussen verenigingen en de gemeente. De goed geleide bijeenkomst begon met de vraag welke plaats sport inneemt in het verkiezingsprogramma van onze partij. Daar kon ik een helder antwoord op geven: sport is belangrijk voor lichaam, geest en saamhorigheid. De SGP wil daarom sportverenigingen faciliteren.

Er ontstond een discussie over de vraag of er de komende jaren niet meer geïnvesteerd zou moeten worden in lokale sportbeoefening. Subsidiering is een buitengewoon ingewikkeld vraagstuk aangezien er ook veel indirecte subsidies worden versterkt. Denk aan het maaien van sportvelden, onderhoud van gebouwen en ga zo maar door. De SGP wil subsidies inzetten voor het bereiken van maatschappelijke effecten die passen binnen het gemeentelijk beleid. Daarbij past geen subsidiering van profs. Daarentegen ziet de SGP liever dat verenigingen gesubsidieerd worden die het verschil maken door nieuwe doelgroepen van jongeren en ouderen te bereiken. Denk aan subsidiering voor het participeren in een sportcarrousel of een schoolsporttoernooi of een sportaanbod voor senioren. Wat betreft de financiën: er zal ook op subsidies bezuinigd moeten worden de komende jaren. De vraag of de kaasschaaf daarbij de beste optie is moet worden bezien. Een vereniging die 400 euro krijgt op een begroting van 40.000 euro zal zelfs volledig schrappen van subsidie kunnen overleven. Gezien de ambities om te komen tot een sportvoorziening in Boven-Hardinxveld zal er de komende jaren ook veel extra geïnvesteerd worden in sport.

De SGP wil daarnaast ook andere vormen van sport en recreatie mogelijk maken. Dankzij medewerking door de gemeente (in de persoon van onze wethouder Theo Boerman) is de achterliggende jaren de trailerhelling tot stand gekomen. Iets waar ook de SGP zeer content mee is. Dergelijke private initiatieven wil de SGP ook in de toekomst zo veel mogelijk positief tegemoet treden. Onze omgeving leent zich voor diverse vormen van ontspanning in combinatie met gezonde inspanning. Denk bijvoorbeeld aan prachtige fiets- en wandelroutes die nog beter gefaciliteerd kunnen worden. Hiervoor is een beroep nodig om regionale, provinciale en Europese subsidies. De SGP wil hiertoe samen optrekken met de regiogemeenten in Drechtsteden en Alblasserwaard. De SGP heeft daarbij oog voor de eigenheid en identiteit van ons gebied. Wij willen het karakter van het gebied niet verstoren door kolossale hotels en parkeerterreinen. Wat de SGP betreft krijgen de ondernemers uit ons gebied hiervoor de ruimte!

Arjan Meerkerk, lijsttrekker