30 januari 2015

Huisvesting politiesteunpunt, sociaal team en uitvoering dienstverleningsconcept.

In "Het Debat" van 29 januari j.l. stond o.a. de huisvesting van het nieuwe politiesteunpunt, sociaal team etc. op de agenda.

Namens de SGP voerde Jan de Vos het woord, hij bracht o.a. het volgende in:

Mijnheer de voorzitter,

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Zo zouden we het voorliggende raads-voorstel willen kwalificeren. Het is al weer geruime tijd geleden dat we in De Ontmoeting van 21 nov. 2013 werden geïnformeerd over de doorontwikkeling van het KlantContactCentrum (KCC) met een presentatie van de resultaten van de publieksonderzoeken en een  dienstverleningsconcept. In De Ontmoeting van 12 dec. 2013 is vervolgens de Businesscase van het KCC gepresenteerd. In de destijds door de fracties gegeven richtinggevende uitspraken bleken er nogal wat vragen te leven en was er bepaald geen eenstemmigheid over hoe e.e.a. zijn beslag zou moeten krijgen. Daarna is het erg stil geworden omtrent dit onderwerp en is de agendering tot vanavond nooit verder gekomen dan in een Ontmoeting.

Nu na ruim een jaar hebben we vanavond dan gelukkig een voorstel vanuit het college voor Het Debat en Het Besluit wat duidelijk anders en ruimer is dan zoals het er een jaar geleden uitzag. Immers in het voorstel behouden we een servicepunt van de politie in onze gemeente en tevens krijgen we het sociaal team in ons gemeentehuis.

Een politiesteunpunt in ons gemeentehuis vindt zijn aanleiding in de geplande sluiting van het huidige politiebureau aan de Molenstraat per 1 april a.s. en de sluiting van dit bureau vloeit weer voort uit landelijke ontwikkelingen. De huisvesting van een sociaal team vindt zijn aanleiding in de overheveling van zorg- en welzijnstaken naar de gemeenten.

De SGP vindt het een prima zaak dat het college hierop is ingestoken, want wij zijn er van overtuigd dat het evt. schakelen tussen de diverse disciplines op één locatie aanzienlijke voordelen heeft. We zijn overigens van mening dat de financiële bijdrage van de politie niet bepaald ruimhartig is, maar onderkennen dat er helaas gewoon niet meer in zit. Het belang van een politiesteunpunt in onze gemeente vinden we van een zo groot belang, dat wij hiermee akkoord kunnen gaan. De politie blijft hierdoor dichtbij haar inwoners gesitueerd.

Het coalitieprogramma van T@B en SGP geeft aan dat zij een “structurele besparing en verbeterde dienstverlening door taakintegratie binnen het klantcontactcentrum” willen bereiken. Het voorstel van vanavond voldoet daaraan in ruime mate. Met de investering voor het realiseren van een nieuwe klantcontactbalie kunnen taken worden geïntegreerd en besparen we op jaarbasis € 30.000,-.  De SGP vindt dat we de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de toekomst van onze gemeente en vindt een noodzakelijke aanpassing van de publieksruimte, waarbij de werkplekken aan de nieuwe balie multifunctioneel worden ingericht, daarbij passend en verantwoord. De SGP kan instemmen met de door het college aan de raad voorgelegde 7 punten in het raadsvoorstel. Nogmaals voorzitter, het heeft even geduurd, maar dan hebben we ook wat.

Dank U wel!                                                                       

Jan de Vos, raadslid SGP