18 december 2015

Intrekking Verordening Peuterspeelzalen

Op 17 december 2015 kwam in de gemeenteraad aan de orde de intrekking van de “Verordening ruimte- en inrichtingseisen Peuterspeelzalen gemeente Hardinxveld-Giessendam”. Woordvoerder namens de SGP was Jan de Vos. Hij bracht het volgende naar voren:

Mijnheer de voorzitter,

Het is al weer ruim een jaar geleden dat wij in deze raad spraken over de toekomst van het peuterspeelzaalwerk. De SGP kon zich toen goed vinden om het peuterspeelzaalwerk dit jaar te harmoniseren met de kinderopvang. Het peuterspeelzaalwerk zou omgevormd worden tot de zgn. peuteropvang. In “Het Debat” van destijds waren er nogal zorgen over het tijdspad en het stappenplan dat tot die gewenste harmonisering moest leiden en dan met name dat dit per 1 juli 2015 zou moeten gebeuren. Er kwam behoorlijk wat kijken voor de betreffende besturen, die het als vrijwilliger deden. Er is toen zelfs raadsbreed een  amendement ingediend en aangenomen, waarin werd vastgelegd dat als er aanleiding voor zou zijn, om dan de ingangsdatum van 1 juli 2015 te verschuiven naar een andere nader te bepalen datum.

In een uitgebreid artikel in “Het Kompas” van 21 oktober 2015 hebben we al kennis kunnen nemen van het feit dat de stichtingsbesturen uitgesproken hebben, dat ze geweldig zijn ondersteund door de gemeente. De gemeente heeft de harmonisering versneld ingevoerd, maar wel op een sociale wijze en met oog voor de hele samenleving. Door de harmonisering van het peuterspeelzaalwerk naar kinderopvang is de Verordening op de peuterspeelzalen overbodig geworden. Bovendien is de datum van 1 juli 2015 gehaald. De SGP stemt derhalve vanavond met een gerust hart in met het voorstel tot het intrekken van die Verordening met terugwerkende kracht per 1 juli 2015. De ervaringen van de besturen van de peuterspeelzalen met de gemeente in het harmoniseringstraject zijn bijzonder positief. De SGP feliciteert de wethouder (Baggerman) met de wijze waarop het proces is gelopen.

Dank U wel!

Jan de Vos, raadslid SGP