18 oktober 2023

Jodenhaat

Column van raadslid Cees Lock zoals verschenen in "Het Kompas" van 18 oktober 2023:

Een kleine twee weken geleden was ik met mijn werk in Berlijn. Een stad die nooit zo tot mijn verbeelding sprak en die ik vooral associeerde met saaie gebouwen. Saaie gebouwen zijn er zeker, maar ik was verrast door de vele parels die er in Berlijn te vinden zijn, zoals de Branderburger Tor en de enorme Dom waar ik op zondag een dienst bijwoonde.

Een veel bezochte plaats in Berlijn is de Topographie des Terrors. De naam voorspelt al weinig goeds. In dit museum wordt op eerlijke wijze de zwarte bladzijde van de beide Oorlogen in de Duitse geschiedenis tentoongesteld. Hier en ook op steenworp afstand, bij het holocaust monument, worden de misdaden tegen de Joden niet verzwegen. In volle omvang komt op zo'n moment binnen hoe beestachtig er met de Joden werd omgegaan. Des te schokkender was het om precies diezelfde zaterdag de nieuwsberichten te lezen over de beestachtige slachtpartijen die er in Israël plaatsvonden. 

Ook hier werden vanuit het niets in koelbloedige woede honderden jonge en oude mensen uit hun huizen gesleurd en gelyncht, enkel vanwege het feit dat ze Jood zijn. 

Waarom is er door al de eeuwen heen zo’n haat tegen de Joden, terwijl dat de enige democratie is tussen veel autoritaire regimes? Zo’n ongelooflijke haat dat vele Duitsers geloofden dat Joden Untermenschen waren. Zo’n ongelooflijke haat dat anno 2023 kinderen in het Midden-Oosten op school wordt onderwezen dat de Joden geen bestaansrecht hebben?

Het antwoord is te vinden in de Bijbel, en heeft alles te maken met het feit dat Israël het volk van God is en dat uit de Joden de Heere Jezus geboren is. En juist daarom zal het Joodse Volk wat er ook gebeurd en welke haat er ook is, altijd blijven bestaan, omdat God dat o.a. beloofd heeft in Jesaja 43 met de woorden: Vrees niet, want Ik ben met u.

In verbondenheid met Israël.In verbondenheid met Israël.