31 mei 2007

Jubileumavond 50 jaar SGP Hardinxveld-Giessendam.

Woensdag 30 mei 2007 herdacht de SGP-kiesvereniging 'Zet de oude palen niet terug' haar 50 jarig bestaan.

Een verrassend groot aantal bezoekers kwam om dit te herdenken en was getuige van de presentatie van een jubileumboek “50 jaar SGP Hardinxveld-Giessendam 1957-2007” In het Hervormd Centrum wordt teruggeblikt op de achterliggende 50 jaar. De kern van het SGP-beginsel ligt volgens SGP-voorzitter W. Kolijn hierin: “Vrees God en houd Zijn geboden, want dit betaamt allen mensen!” (Prediker 12: 13). Dat is de begeerte van een theocratisch politicus!

Na een openingswoord door de voorzitter C. Besseling krijgt fractievoorzitter en tevens mederedactielid J. de Vos het woord. Ongeveer 2,5 jaar is er gewerkt aan het eindresultaat van het 128 pagina’s tellende jubileumboek, dat hij deze avond via een power-pointpresentatie aan de vele belangstellenden toont. Noeste arbeid waarin vele uren werk is gaan zitten voor de vier redactieleden. Het in fullcolour uitgevoerde naslagwerk beschrijft de periode van 1 januari 1957 tot 1 januari 2007. Het boek laat het accent met name vallen op datgene wat door de raadsleden van de SGP ten aanzien van diverse onderwerpen in de gemeenteraad naar voren is gebracht. Ook ten aanzien van allerlei zaken van het plaatselijke bestuur van de SGP is er het nodige te vinden. In 14 hoofdstukken worden 14 raadsperioden uit de afgelopen vijftig jaren beschreven. Hoofdstuk 1 begint met de eerste raadsperiode van de per 1 januari 1957 nieuwe samengevoegde gemeente Hardinxveld-Giessendam, die dus dit jaar ook haar 50-jarig bestaan viert. Hoofdstuk 14 beschrijft de laatste raadsperiode, echter tot 1 januari 2007. Hoofdstuk 15 tenslotte bevat een aantal statistieken, dat van historisch belang is voor de plaatselijke SGP. De bron voor de beschrijvingen van de beraadslagingen, die zich in de gemeenteraad hebben voorgedaan, zijn allemaal gehaald uit de notulen van de betreffende raadsvergaderingen.

De Vos: “Het is een lastig karwei om uit al die jaren het belangrijkste materiaal te selecteren. Het is een kwestie van bladeren en bladeren en dan prioriteiten stellen”. De lezer of lezeres komt heel veel wetenswaardigheden tegen en het boek draagt zeker bij tot grotere historische kennis van het bestuurlijke domein in de gemeente en dan met name van het functioneren van de SGP daarin.

Na de uiteenzetting over de inhoud van het jubileumboek, volgt de officiële overhandiging als eerste aan de voorzitter van de kiesvereniging en daarna ook aan de huidige raadsleden en wethouder. Tevens worden de ex-raadsleden en –wethouders, alsmede enkele nabestaanden naar voren geroepen om het boek officieel in ontvangst te nemen.

In een felicitatiewoord stelt SGP-voorzitter W. Kolijn vast dat een 50-jarig jubileum beslist geen unicum is binnen de partij. De SGP is immers al in 1918 opgericht. Maar na lezing van de jubileumuitgave is hem duidelijk geworden wat de oorzaak hiervan is, namelijk de samenvoeging van de gemeenten Hardinxveld en Giessendam in 1957. Daarvoor bestaan al vanaf de jaren twintig SGP-kiesverenigingen in de gemeenten Hardinxveld en Giessendam. Hij wijst er verder op dat het unieke van de SGP nog altijd is dat ze wil strijden voor onvoorwaardelijke onderwerping aan het gezag van Gods Woord! Dit laatste is een citaat van Groen van Prinsterer.

Ook een tweetal oud-wethouders voeren het woord. Oud-wethouder J. Haeser wijst erop dat het niet zo kan zijn dat zo’n krachtige en arbeidzame gemeente als Hardinxveld-Giessendam anno 2007 opnieuw voor gemeentelijke herindeling geplaatst wordt. Verder wijst hij op de voortdurende opdracht van de SGP om bestuurlijke kwaliteit te leveren. Dat kan slechts door te dienen in afhankelijkheid van de Heere. Wees wachters op de muren, wijk voor dijkdoorbraak! G. van Brenk wijst op de noodzaak van het samenwerken in de regio. Om herindeling te voorkomen moet over de gemeentegrenzen nauw worden samengewerkt.

Door middel van een forumdiscussie onder leiding van P.D. Blom worden de oud-raadsleden T. Boerman, A. van der Plas en C. Sterrenburg ondervraagd op hun kennis van het verleden. Wie heeft de diepste wortels in de SGP? Met welke fractie vergaderde de SGP in het verleden samen? (red.: de Boerenpartij!). Welke burgemeester kon ijzig kalm blijven? (red.: Dijkstra!).

De avond wordt afgesloten met een slotwoord door ds. W.J. Karels. Hij doet dit zeer toepasselijk naar aanleiding van het Schriftgedeelte Spreuken 22:28A “Zet de oude palen niet terug”. De naam die kiesvereniging te Hardinxveld-Giessendam draagt. Hij refereert aan de vele grenspalen die worden weggerukt, in ons land. De oude palen worden verzet. Ondanks alles mogen we de SGP nog hebben. Een SGP die niet alles kan tegenhouden, maar die des te meer ons gebed nodig heeft! Want dat de oude palen verzet worden is ten diepste onze schuld. Wij hebben immers God misdaan, heel persoonlijk. Wanneer we vanuit die gestalte leven dan is er gebed voor onze overheid. Er staat in vers 28 van het betreffende schriftgedeelte “Zet de oude palen niet terug, die uw vaderen gemaakt hebben”. Vers 29 vervolgt: “Hebt gij een man gezien die vaardig in zijn werk is?”.
Wij hebben God op het hoogst misdaan, maar… er is een Man (Christus) die vaardig is! Kennen wij Die Man reeds?

Fractievoorzitter J. de Vos (rechts op de foto) overhandigt het uitgebrachte jubileumboek “50 jaar SGP Hardinxveld-Giessendam 1957-2007” aan C. Besseling voorzitter van de kiesvereniging

Dit boek is o.a. een weergave van datgene wat door de raadsleden van de SGP ten aanzien van diverse onderwerpen in de afgelopen vijftig jaar in de gemeenteraad naar voren is gebracht. Het in fullcolour uitgevoerde boek bevat 128 pagina’s en beschrijft de periode van 1 jan. 1957 tot 1 jan. 2007. Het boek telt zo’n zestig, veelal in kleur uitgevoerde foto’s. De lezer of lezeres komt heel veel wetenswaardigheden tegen en dit boek voegt zeker historische kennis toe van het bestuurlijke domein in onze gemeente, met name vanuit het perspectief van het functioneren van de SGP daarin.