13 maart 2024

Keuzes maken

Column van raadslid Cees Lock zoals verschenen in "Het Kompas" van 13 maart 2024:

Iedereen heeft te maken met dilemma’s. Elke dag komt het wel voor dat we denken; kies ik hiervoor of maak ik een andere keuze? Als raadslid heb je daar ook mee te maken, het is elke keer weer keuzes maken. Veel keuzes zijn heel makkelijk, klap erop en gaan. Maar er zijn ook genoeg voorstellen, waarbij een keuze maken niet zo makkelijk is.

Binnenkort moeten we als raad een beslissing nemen over de Giessenbrug bij de Marsstraat. Bij dit dossier hebben we ook te maken met dilemma’s. Want dat de brug niet makkelijk toegankelijk is voor mindervaliden of senioren zal iedereen toegeven. Zelfs menig vitale vader of moeder is blij als hij of zij met twee kinderen op de fiets weer bovenaan deze brug staat. Het verlagen van de brug kan dus op veel instemmende reacties rekenen. Maar aan de andere kant vrezen omwonenden voor hun privacy en geluidsoverlast als de brug wordt verlaagd. En verlaging van de brug heeft ook gevolgen voor de doorvaarhoogte. Andere bewoners zullen zich afvragen of ze in de toekomst nog met hun boot onder de brug door kunnen varen. Als raad wegen we zorgvuldig deze belangen, maar moeten we uiteindelijk een keuze maken. En kiezen betekent dat er mensen teleurgesteld worden. Dat is niet fijn, maar ook dat hoort helaas bij keuzes maken.

Financiën spelen bij dit dossier natuurlijk ook een belangrijke rol. Want het gaat hier om serieus geld en er zijn meer zaken binnen de gemeente die geld kosten. Kiezen voor het één betekent dat iets anders niet kan, want ook de gemeente kan zijn geld maar één keer uitgeven.

We hebben daarom het college opgeroepen om met een overzicht en een prioritering te komen. Met deze informatie in ons achterhoofd maken we een keuze, maar ook hier geldt: kiezen is zo makkelijk nog niet!