17 februari 2011

Krediet herinrichten raad- en trouwzaal.

Eén van de eerste onderwerpen waar de nieuw geïnstalleerde gemeenteraad in het voorjaar van 2010 over discussieerde was een eventuele herinrichting van de raad- en trouwzaal. Al snel bleek dat het toen voorgestelde bedrag van € 150.000,- bij de meerderheid van de raad bepaald niet in goede aarde viel. Wel werden er door de verschillende fracties diverse meningen verkondigd van wat men al dan niet noodzakelijk vond bij die herinrichting. College en raad en de raad onderling zaten bepaald niet op 1 lijn.

Op 27 mei vorig jaar stelde het college dan ook maar wijselijk aan de raad voor om het voorstel “Onderhoud raad- en trouwzaal” van de agenda te halen. De raad stemde daarmee in en het college kondigde aan deze kwestie nog eens onder de loupe te nemen. Pas in het najaar vorig jaar kwam het idee om vanuit elke fractie een lid af te vaardigen in een zgn. “Overlegcommissie herinrichting raad- en trouwzaal” om inzicht te krijgen wat wel en wat niet volgens die commissie aangepakt zou moeten worden t.a.v. onderhoud en herinrichting van de raad- en trouwzaal. Die raadswerkgroep heeft 2 keer bijeen geweest en de tweede keer, te weten op 15 december, beraadslaagde de commissie over een pakket aan maatregelen, wat een prijs inhield tussen de € 107.000,- en € 120.000,-. Door de commissieleden is toen die avond nog eens kritisch gekeken, waar nog verantwoord gesneden zou kunnen worden in het voorgestelde pakket. Het lukte de commissie om tot een maximaal benodigd bedrag te komen van € 100.000,-. Alle commissieleden uit de diverse partijen in de raad kwamen unaniem overeen om met een positieve intentie in hun fracties een voorstel te verdedigen tot vernieuwing van de raad- en trouwzaal voor maximaal € 100.000,-

In Het Besluit van 17 februari 2011 moest de gemeenteraad beslissen of ze een krediet van € 100.000,- beschikbaar wilde stellen voor het herinrichten van de raad- en trouwzaal. Het voorstel is aangenomen met 8 stemmen voor en 6 tegen (3 raadsleden waren afwezig).

 

Fractievoorzitter De Vos verdedigde in de raad, namens de SGP, het voorstel als volgt:

“De SGP-fractie begrijpt heel goed dat je in tijden van bezuinigingen dubbel op moet passen om verantwoord met de gelden van de gemeente om te gaan. Toch ziet de fractie van de SGP de noodzaak van dit voorstel. Uitstellen tot mogelijk betere tijden lost niets op, integendeel,we zakken bijvoorbeeld steeds verder door onze stoelen heen en uitstel maakt alles alleen maar duurder. Het gemeentehuis is in 1988 in gebruik genomen en sinds die tijd is er nooit enig onderhoud geweest in raad- en trouwzaal. Al 23 jaar heeft er dus geen enkel onderhoud of vernieuwing plaatsgevonden aan vloerbedekking, meubilair, vitrage e.d. Vele mensen zullen thuis zolang niet wachten. Daarbij komt ook dat we tot nieuwe inzichten zijn gekomen t.a.v. de wijze van vergaderen en de ontvangst van publiek bij hoorzittingen en andere bijeenkomsten. Niet in het minst moet zeker de trouwzaal een veel warmere uitstraling krijgen. Nogal wat trouwlustigen trouwen in een andere gemeente, omdat ze vinden dat de trouwzaal een koude uitstraling heeft. Wij zijn dan ook heel blij dat huwelijkssluitingen in de toekomst in een heringerichte raad- en trouwzaal zal kunnen plaatsvinden. Het bedrag van € 216.000,- wat in de begroting staat opgenomen voor de inrichting is drastisch bijgesteld tot € 100.000,-, zodat we kunnen spreken van een verantwoorde besteding voor een meer representatieve inrichting van raad- en trouwzaal, waar wij c.q. de burgers dan weer vele jaren mee voor de dag kunnen komen. De SGP-fractie stemt om de door haar genoemde redenen van harte in met het beschikbaar stellen van het gevraagde krediet”.

Dank u wel!