25 november 2011

Motie 'Dag van de woningmarkt'.

Tijdens “Het Besluit” is donderdagavond 24 november 2011 door alle partijen een motie “Dag van de woningmarkt” ingediend. Deze motie is dan ook unaniem aanvaard.

De achterliggende gedachte is dat de gemeente (medio 2012) een wat zichtbaardere rol vervult inzake het doorbreken van de vastzittende woningmarkt vanuit een stimulerende rol met niet meer dan strikt noodzakelijke kosten.

De middelen zijn hiervoor beperkt omdat met name het consumentenvertrouwen, de opstelling van de banken en de ontwikkeling van de werkgelegenheid hierbij leidend zijn.

De woningmarktdagen zoals georganiseerd in Drechtsteden (2011) en Gorinchem (2010) hebben een groot aan bezoekers (vragers) gehad. Op deze woningmarkt dagen worden alle betrokkenen (aanbieders) uitgenodigd zoals de gemeente, makelaars, banken, hypotheekverstrekkers en vertegenwoordigers vanuit het maatschappelijk middenveld zoals de woningbouwvereniging (verder nog in te vullen).

De vragers worden uitgenodigd via bijvoorbeeld een publicatie, aankondiging via de lokale media (Kompas) en sociale media (Twitter). Het doel is om inzicht te verschaffen in de bestaande nieuwbouwprojecten, de nieuwbouw projecten die binnenkort in de verkoop gaan zoals Tienmorgen Noord en de Blauwe Zoom en de te koop staande woningen. Daarnaast kunnen makelaars ook het aanbod van bestaande woningen tonen.

Nadrukkelijk moet hierbij ook aandacht uitgaan naar het aanbod van woningen voor kwetsbare groepen en de startersgroep. De achterliggende gedachte van de dag van de woningmarkt is vooral om ''iets stimulerends'' te doen aan de woningmarkt als gemeente. De cijfers en vakkundige analyses zijn immers verwoord in de nota wonen.

De woningmarkt dag heeft niet alleen als doel om een totaalaanbod van woningen (huur en koop) in Hardinxveld te verschaffen. Nog belangrijker is dat potentiële kopers met elkaar in gesprek raken hetgeen kan leiden tot spontane verkopen, woningruilen. Hiermee kan er ook weer vertrouwen ontstaan in de woningmarkt en beweging komen in de woningmarkt. Een bijkomend voordeel is dat de regie van de dag bij de gemeente ligt en daarmee bij de verschillende partners de rol als gemeente zichtbaar wordt. Het is goed voorstelbaar dat de woningmarkt dag plaats vindt in de vernieuwde raadszaal en trouwzaal.

Het is daarom wenselijk om in de nota Wonen een dag van de Woningmarkt als actiepunt op te nemen en over de uitkomsten van de dag de raad in 2012 te informeren.

Klik hier voor de inhoud van deze motie.