8 oktober 2010

Motie inzake VNG-besluit Israel.

De gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam heeft donderdag 7 oktober 2010 raadsbreed een motie aangenomen naar aanleiding van de weigering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om een delegatie Israëlische burgemeesters te ontvangen. De motie werd op initiatief van ChristenUnie-fractievoorzitter Kees Pille ingediend door de gezamenlijke politieke fracties van SGP, PvdA, Tab, CDA, VVD en ChristenUnie.

De VNG weigert het bezoek van de Israëlische lokale bestuurders omdat er ook burge-meesters zouden komen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De VNG heeft over de kwestie het ministerie van Buitenlandse Zaken geraadpleegd en daarna zelf besloten af te zien van het mede-organiseren van het werkbezoek. De aanwezigheid van burgemeesters uit bezet gebied ligt gevoelig, zegt de VNG.

De gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam stelt echter dat de VNG een vertegen-woordigend orgaan beoogd te zijn van alle gemeenten in Nederland en dat in een ontmoeting met een internationaal gezelschap eventuele maatschappelijke en politieke zorgen ter sprake kunnen worden gebracht. “Een aanvraag voor kennismaking met lokale overheden geeft blijk van interesse in de Nederlandse democratische staatsinrichting op lokaal niveau en zou in beginsel positief beoordeeld moeten worden”, aldus de gemeenteraad.

Klik hier voor de motie.