10 november 2022

Motie 'Uitvoering haalbaarheidsonderzoek varianten Huis van de Gemeente'

Tijdens de behandeling van de ‘Begroting 2023 en Meerjarenbegroting 2024-2026’ op 10 november 2022 heeft de SGP fractie een motie ingediend. De motie kreeg bijval van alle andere partijen, die de motie dan ook wilde mee-indienen.  

De motie heeft betrekking op de uitvoering van een haalbaarheidsonderzoek naar varianten voor het Huis van de Gemeente.

Klik hier om de motie te lezen.

Onderstaand de inbreng die geleverd is door de SGP op 10 november in de raadsvergadering.

In de afgelopen jaren is al meermaals gesproken over een Huis van de Gemeente. In een Huis van de Gemeente zouden maatschappelijke activiteiten waarbij nu nog gebruik wordt gemaakt van gemeentelijke gebouwen  (zoals o.a. de bibliotheek en de Ducdalf) op één centrale plaats in de gemeente (in het gemeentehuis) kunnen plaatsvinden. Nu vinden deze activiteiten plaats in aparte gebouwen, verspreid over het dorp, maar het belangrijk is dat er op een efficiënte en betaalbare wijze invulling gegeven wordt aan het gemeentelijk vastgoed. De vraag is of allemaal losse gebouwen wel zo efficiënt zijn en of dit wenselijk is voor de inwoners uit het dorp.

Voor meerdere gemeentelijke gebouwen is renovatie en vernieuwing nodig, terwijl een gedeelte van het gemeentehuis op dit moment onvoldoende benut wordt (leeg staat). Het college heeft meermaals aangegeven na te willen denken over een Huis van de Gemeente, maar concrete plannen en concrete informatiemomenten bleven uit.

Daarom is tijdens de Begrotingsraad door ons een motie ingediend en het college verzocht om:

  • Varianten voor het Huis van de Gemeente in kaart te brengen;
  • Een onderzoek uit te (laten) voeren naar de haalbaarheid van de varianten;
  • Uiterlijk eind juni 2023 (dus in de eerste helft van het nieuwe jaar) het haalbaarheidsonderzoek te presenteren aan de gemeenteraad waarna vervolgstappen bepaald kunnen worden.