24 februari 2018

Onderzoek samenwerking in de Drechtsteden

 

In opdracht van het college van B&W van de gemeente Dordrecht is onderzocht hoe de gemeente Dordrecht de samenwerking met de andere Drechtsteden, gemeenschappelijke raden en de regio Zuid-Holland Zuid ziet. Het eindrapport “Verstandig Versterken” is geschreven door organisatie-adviesbureau Berenschot in samenwerking met de heer Camps, hoogleraar Organisatiekunde & Bedrijfskunde. Over de opdracht is afstemming geweest met de overige zes colleges van B&W (Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam). Het eindrapport is woensdagavond 21 februari 2018 in Dordrecht door Berenschot toegelicht tijdens een bijeenkomst voor raadsleden uit de Drechtstedengemeenten. Het onderzoek geeft een goed beeld van de formele en informele kanalen waarmee gewerkt wordt binnen deze regio's. Voor het onderzoek naar en advies over het regionaal arrangement rondom de gemeente Dordrecht:

 

Drechtstedensamenwerking onderzocht

 

Daarnaast is het vermeldenswaard dat wethouder André Flach (SGP/CU) uit Hendrik-Ido-Ambacht en tevens lid van het Drechtstedenbestuur deze week afstudeerde aan de Universiteit Utrecht op het thema Drechtstedensamenwerking. Wij feliciteren hem van harte met het prachtige resultaat van zijn onderzoek. Lees hier het bericht van de website en een link naar de scriptie. Alleszins de moeite waard om te lezen!

Uit beide onderzoeken zijn interessante gegevens op te halen voor de doorontwikkeling van de samenwerking in de regio Drechtsteden, waar de gemeente Hardinxveld-Giessendam sinds 1 januari 2018 nu ook officieel bij is aangesloten. Net als de andere zes gemeenten behoudt ook Hardinxveld-Giessendam haar eigen karakter en identiteit. Door de samenwerking van de zeven gemeenten, kunnen de Drechtsteden echter meer doen én bereiken. De samenwerking geeft de Drechtsteden meer slagkracht op bestuurlijk en uitvoeringsniveau want samen vormen ze een stedelijk gebied met 288.000 inwoners. De samenwerking heeft ook een toegevoegde waarde voor de regionale economie en arbeidsmarkt doordat er gedacht wordt vanuit een
gezamenlijk belang.

De conclusies en aanbevelingen uit bovenstaande onderzoeken kunnen meegenomen worden in de onderhandelingen van de nieuwe coalities na de verkiezingen van D.V. woensdag 21 maart 2018. De gemeenteraden zullen dan het eindrapport van Berenschot bespreken in hun gemeenten.