13 februari 2015

Onderzoek toetreding Drechtsteden

De gemeente Hardinxveld-Giessendam besloot op 18 december 2014 over te gaan tot een onderzoek naar de mogelijkheid en gevolgen van toetreding tot de regio Drechtsteden. Tevens besloot de gemeente te onderzoeken wat het betekent als er inkooprelaties worden aangegaan met Gorinchem en/of Molenwaard/Giessenlanden. Wellicht heeft u erover gelezen in het Kompas of elders. Door middel van de onderstaande informatie wil de SGP u informeren over het proces en u in de gelegenheid stellen om uw mening aan ons kenbaar te maken.

1. Wat is er aan de hand?

De gemeenten in de Alblasserwaard (Molenwaard, Giessenlanden, Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam) hebben in 2014 intensieve gesprekken gevoerd over samenwerking. Deze gesprekken zijn niet tot een gezamenlijk resultaat gekomen. De verschillen tussen de gemeenten waren helaas te groot om er samen uit te komen. De gemeenteraad is hierover eind 2014 in een openbare raadsvergadering geïnformeerd door het college van B&W. Op 18 december heeft de gemeenteraad, in lijn met een eerder raadsbesluit uit 2012, nu aansluitingsmogelijkheid bij Drechtsteden te onderzoeken. Over het exacte besluit dat tijdens deze vergadering genomen is, kunt u meer lezen elders op onze website.

2.Wat wil onze gemeente met samenwerking bereiken?

In feite drie dingen: 
1. Gezamenlijke aanpak van grensoverschrijdende vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan de aanpak van bereikbaarheid (spoor en A15), veiligheid en jeugdzorg.
2. Intensievere samenwerking waarbij specialistisch ambtelijk werk door een grotere uitvoeringsorganisatie wordt opgepakt. Hierdoor wordt betere kwaliteit gerealiseerd tegen lagere kosten. 
3. Democratisch gelegitimeerde besluitvorming waarbij de gemeenteraad grip houdt op dingen die in het samenwerkingsverband plaats vinden.

3. Wat is de regio Drechtsteden?

De regio Drechtsteden is een samenwerkingsverband van de gemeenten Dordrecht, Hendrik Ido Ambacht, Alblasserdam, Zwijndrecht, Papendrecht en Sliedrecht. Het gaat hierbij om zelfstandige gemeenten die intensief met elkaar samenwerken. Door samen te werken kunnen ze dienstverlening naar inwoners, bedrijven en instellingen verbeteren en betaalbaar houden. Verder kunnen ze door samenwerking een sterkere lobby maken naar hogere overheden (Provincie, Rijk en Europa). Klik onderaan voor een presentatie met meer informatie over het samenwerkingsverband Drechtsteden.

4. Kan Hardinxveld-Giessendam nog wel zelfstandig blijven?

Als blijkt dat het onderzoek tot toetreding tot de regio Drechtsteden succesvol is kan Hardinxveld-Giessendam een zelfstandige gemeente blijven. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Hardinxveld-Giessendam dan een aantal extra taken overdraagt aan het samenwerkingsverband Drechtsteden. Daar staat tegenover dat binnen de Drechtraad democratische controle is over de besluitvorming. De Drechtraad is een evenredige afspiegeling van de afzonderlijke gemeenteraden.

5. Gaat de provincie niet ingrijpen nu de besprekingen in de Alblasserwaard mislukt zijn?

De provincie heeft geconstateerd dat het eindplaatje er als volgt uit lijkt te gaan zien: fusie tussen Molenwaard en Giessenlanden, toetreding van Hardinxveld-Giessendam tot Drechtsteden en een zelfstandig Gorinchem. De provincie heeft aangegeven dat als dit alles zo zijn beslag krijgt er een aantal knelpunten worden opgelost. Daarmee is er voor de middellange termijn een oplossing voor alle gemeenten in de regio. De provincie ziet dan ook geen reden om in te grijpen. In de brief van Gedeputeerde Staten kunt u lezen dat er waardering wordt uitgesproken voor de inspanningen van de gemeentebesturen.

6. Toetreding tot de regio Drechtsteden? Wat zijn daarvan de gevolgen?

Op dit moment worden de financiële, organisatorische en personele gevolgen van een eventuele toetreding tot de regio Drechtsteden in kaart worden gebracht. Tijdens de verschillende bijeenkomsten met inwoners, instellingen en ondernemers zijn diverse vragen geïnventariseerd, zoals: Wat betekent het voor de sociale dienst en sociale werkvoorziening? Wat zijn de gevolgen voor het personeel van de gemeente? Wat zijn de kosten van toetreding tot de regio Drechtsteden? En wat levert het ons eigenlijk op? Wat is de invloed van Hardinxveld-Giessendam in de regio Drechtsteden?

7. Tevens wordt onderzocht wat de gevolgen zijn van het ingaan van een inkooprelatie met de gemeenten GORINCHEM, Molenwaard en/of Giessenlanden. Wat houdt dit in?

De gemeenteraad wil de onderzoeksresultaten van toetreding tot Drechtsteden graag afzetten/vergelijken met het aangaan van een inkooprelatie met Gorinchem en/of Molenwaard/Giessenlanden. In de startnotitie heeft het college zelf al aangegeven dat de uitkomsten van het onderzoek ook vergeleken worden met wat er gebeurt als we zelfstandig blijven (zonder bij Drechtsteden aan te sluiten). Om unanimiteit te bereiken hebben de fracties elkaar op 18 december gevonden door hieraan toe te voegen om te bekijken wat het effect is van inkooprelaties met andere gemeenten. Het college heeft hierbij aangegeven dat het gaat om onvergelijkbare grootheden, omdat Drechtsteden veel meer te bieden heeft en ook een andersoortige bestuurlijke regio is. De gemeenteraad zal medio 2015 op basis van een integrale vergelijking en na raadpleging van onze inwoners een keuze maken voor de bestuurlijke toekomst van Hardinxveld-Giessendam. Daarbij zal ook gekeken worden naar de ijkpunten zoals genoemd bij vraag 2.

8. Wat is de actuele stand van zaken?

De zes gemeenteraden, colleges van Burgemeester en Wethouders en Burgemeesters van de Drechtsteden buigen zich over de vraag of zij kunnen instemmen met het uitvoeren van het onderzoek. Verder krijgen alle zes de gemeenten gelegenheid om aandachtspunten mee te geven. Burgemeester Augusteijn heeft samen met de gemeentesecretaris en griffier diverse gemeenten bezocht om het verzoek van onze gemeente toe te lichten. De bedoeling is dat het onderzoek medio 2015 wordt afgerond en wordt aangeboden aan zowel de gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam als de gemeenten in de Drechtsteden.

9. Toetreding tot de regio Drechtsteden? Wat vindt u belangrijk? Geef het aan ons door!

Wilt u uw mening aan ons kwijt? Hebt u behoefte aan een nadere toelichting? Hebt u een vraag of opmerking? U kunt contact opnemen met één van onze fractieleden.