23 april 2012

Opening nieuwe gemeentewerkplaats.

Vrijdag 20 april j.l. werd de nieuwe gemeentewerkplaats door wethouder Boerman geopend. In dit artikel kunt u de toespraak lezen die wethouder Boerman hield ter gelegenheid van deze opening.

Dames en heren,

Het doet me deugd u met zovelen hier bij elkaar te zien. Dat is fijn als er iets te vieren valt. Ik zie vele bekende gezichten. Ook van mijn kant allemaal hartelijk welkom.

Het is een bijzondere dag in de geschiedenis van onze organisatie. De opening van een nieuw onderkomen voor onze buitendienst. Ik ben daar trots op. Trots op al die mensen die, op welke wijze dan ook, hebben bijgedragen aan de realisatie van onze werkplaats.

De grote betrokkenheid die er geweest is vanaf het begin van de planvorming. En gedurende het hele proces. Het meedenken, het enthousiasme, het nemen van hobbels.

Om hier te komen is een lange weg afgelegd. Meer dan 20 jaar terug werd al gesproken over het verplaatsten van de buitendienst naar een nieuwe locatie. Tot voor kort was de dienst gehuisvest in Boven-Hardinxveld.

In 1983 werd een pand betrokken aan de Havenstraat. Dat was toen al 20 jaar oud. In de loopt der tijd zijn diverse pogingen ondernomen om tot nieuwbouw te komen, maar steeds stranden die. Tien jaar terug is nog aanstalten gemaakt om het pand te renoveren. Echter ook dat is niet door gegaan.

Toen ik in 2006 aantrad als wethouder kwam de toenmalige gebouwenbeheerder een nieuwe poging wagen. Ondertussen was ik al meer dan overtuigd dat er wat moest gebeuren. Tijdens een bezoek aan de werkplaats was me duidelijk geworden dat de situatie bedroevend was. Arbo technisch was de zaak niet in orde, de arbeidsinspectie maakte opmerkingen, de technische staat was verre van optimaal. Er stonden emmertjes om de lekkages in banen te leiden. Kortom, hoog tijd voor nieuwbouw. In een gesprek met de buitendienst heb ik hen beloofd te zorgen voor nieuwbouw. Dat stuitte op veel ongeloof. Begrijpelijk gezien de historie van plannen maken en weer afblazen. Maar, ik was vastbesloten om door te zetten.

Op de valreep van de vorige raadsperiode, het was de laatste vergadering voor de verkiezingen, heeft de raad de kredieten vastgesteld voor nieuwbouw van een werkplaats in Neder-Hardinxveld en voor nieuwbouw van een brandweerpost in Boven-Hardinxveld. Dat laatste was nodig omdat die post in de oude werkplaats was gevestigd. Om ons te oriënteren zijn we op bezoek geweest bij een drietal werkplaatsen die recent waren gerealiseerd. In Zaltbommel, Piershil en Maasdam. Van deze laatste gemeente is de heer Van der Vlies is ons midden. Fijn dat u er bent! Met de opgedane ervaring zijn we aan de slag gegaan.

Er waren een paar zaken die een essentiële rol moesten spelen bij het ontwerp en de uitwerking.

  • Het geheel moest een goede uitstraling hebben.
  • Het moest optimaal voldoen aan alle gebruiksdoeleinden.
  • Het moest klimaat- en milieuvriendelijk zijn.
  • En natuurlijk binnen het budget gerealiseerd worden.

Architectuur
3 Architecten en bouwkundig ontwerpbureaus hebben meegedaan aan de meervoudige opdracht voor het maken van een plan. Deze plannen zijn voorgelegd aan en getoetst door een ontwerpcommissie. In de jury had onder andere ook de welstandscommissie een prominente rol. Na een zorgvuldige weging van de plannen is “Roos en Ros” als winnaar uit de bus gekomen. Het mag best gezegd dat dit goed heeft uitgepakt. Sander m’n complimenten. De samenwerking hebben we als heel prettig ervaren.

Gebruik
In het voortraject is door een werkgroep en met name door de medewerkers zelf alles in het werk gesteld om een gebouw te bouwen dat voldoet aan de meeste wensen. Door een uitgekiende “routing” aan de architect te overhandigen is uiteindelijk een plan getekend dat zeer gebruiksvriendelijk is. Er is rekening gehouden met een looproute waardoor het handen wassen voor de lunch bijna vanzelf gaat. Het gebouw is uiteraard rookvrij en daarom moet de rokende medewerker buiten roken. Door het dakterras naast de kantine worden medewerkers niet van elkaar gescheiden en hoeven er geen groepjes te zijn. In de grote kleedruimten is voor iedere medewerker een nette locker aanwezig. Er zijn voldoende kantoorwerkplekken en er is voldoende plek voor het hebben van overleggen en instructies.

Klimaat
Tijdens het maken van het ontwerp is als opdracht meegegeven om het klimaat een belangrijke rol te geven. Vaak zijn er grotere investeringen nodig om dit soort zaken te realiseren. Binnen de budgettaire ruimte is gekeken naar de haalbare onderwerpen. Er is zelfs overwogen om de restwarmte van het zwembad te gebruiken. Uiteindelijk zijn het gebruik van regenwater, grondwarmte en windenergie overgebleven als haalbaar. Er is een tank van 10.000 liter voor het pand in de grond aangebracht waar regenwater in wordt verzameld. Dit regenwater wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten, de buitenkranen zijn er op aangesloten en ook de wasplaats voor de voertuigen. In de bodem bij de parkeerplaatsen aan de achterzijde zijn 15 boringen van een slordige 100 meter diep aangebracht. Op deze diepte wordt een constante temperatuur gevonden die kan worden opgepompt met een warmtepomp naar een bruikbare temperatuur voor de vloerverwarming (zo’n 40 graden maximaal). In de zomer kan hetzelfde systeem worden gebruikt voor het koelen van de vloeren. Verder staan op het terrein een tweetal kleine windmolens. Door deze molens te voorzien van een turbinevorm wordt een hogere efficiëntie behaald. De molens wekken stroom op en voorzien voor een deel in de eigen behoefte. Onze elektrische voertuigen profiteren daar ook van en daarmee zijn ze volledig CO2 neutraal.

Budget
Voor het verkrijgen van een voorbereidingskrediet is het nodig eerst te weten wat de totale kosten zullen zijn. Met die gegevens is de architect ook aan de slag gegaan. Na vele overleggen en soms ingrijpende aanpassingen is tot een ontwerp gekomen dat paste binnen het budget. Na een openbare inschrijving waarop 24 bedrijven hebben ingeschreven is Staton de hoofdaannemer geworden die de opdracht heeft gekregen. Ook met hen is de samenwerking goed verlopen. Cor dank daarvoor. Na al het meer- en minderwerk en met inspanningen van eigen personeel, aannemer, architect en adviseurs is nu gebleken dat volledig binnen het beschikbare budget is gebouwd. Iets dat best gezegd mag worden. U begrijpt dat het geheel best een paar grijpstuivers heeft gekost. Een belangrijke component in het financiële dekkingsverhaal is de opbrengst van de oude werkplaats. Een spannende exercitie in deze economische moeilijke tijden. Tot mijn grote tevredenheid kan ik melden dat het is gelukt ook die hobbel te nemen. En wel tegen een prijs die boven de waarde ligt waarmee we rekening hadden gehouden. Binnenkort passeert de akte.

Dames en heren,
ik heb architect en hoofdaannemer al bedankt. Alle anderen wil ik ook mijn erkentelijkheid en dank overbrengen voor de inzet die is gepleegd. Bob, als gebouwenbeheerder was dit een prachtige klus voor je. aap, als clustercoördinator buitendienst, zwaai jij hier de scepter. Je kan je nu met andere dingen bezig houden dan emmertjes verzetten. We hebben nu een gebouw dat voor de toekomst is gebouwd en waar we de toekomst zeker mee aankunnen. Een gebouw dat gezien mag worden, gebouwd volgens de principes van duurzaam bouwen, en waar we als raad, college en organisatie trots op mogen zijn. Toen ik in 2006 de belofte deed was de reactie “zien is geloven”. Nu ziet u het en gelooft u het, en als het u vergaat als mij, dan geniet u ervan.


Ik dank u wel.

 

Foto overhandigen Maarten den Outer.
In het ontwerp heeft de architect aansluiting gezocht met het "slagenlandschap" waarin de werkplaats is gerealiseerd.
Een uiting hiervan is de fotowand in de entree. De foto refereert aan dit landschap.
De foto is geselecteerd uit inzendingen voor een fotowedstrijd uit de regio die destijds door Museum De Koperen Knop is uitgeschreven. Van die inzendingen hebben wij gebruik gemaakt.

Na alle inzendingen te hebben bekeken en de keuze te hebben gemaakt is de fotograaf gevraagd of we de foto mochten gebruiken. Daarin heeft hij toegestemd. Het blijkt dat de foto levensecht is. Regelmatig stappen er eenden binnen die menen op weg naar de sloot te zijn. Graag wil ik als dank iets overhandigen aan de maker van de Foto Maarten den Outer. Maarten, mag ik je verzoeken naar voren te komen?

Wethouder Boerman plant ter gelegenheid van de opening een boom.